Στο «κόκκινο» η ρύπανση της Μεσογείου, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία.

0
2858
mesogios-pollution

Στο «κόκκινο» η ρύπανση της Μεσογείου, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία, καθώς εντοπίστηκαν ιοί, όπως της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Α΄, στα ευρωπαϊκά παράλια.

Έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, παρουσιάζει ότι η Μεσόγειος είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη, που επηρεάζεται από τις κλιματικές αλλαγές και δέχεται υψηλό ρυπαντικό φορτίο, καθιστώντας τα νερά της ακόμα πιο βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία.

Οι κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου προέρχονται από την άμεση επαφή με το νερό της θάλασσας και με τους βλαβερούς οργανισμούς που υπάρχουν, όπως συστατικά πετρελαίου, χημικές ενώσεις, φυτοφάρμακα.

Η Μεσόγειος είναι από τις πιο ρυπαρές θάλασσες στο πλανήτη, αφού από το 1997 έως το 2007 δέχτηκε 321,000 τόνους πετρελαιοειδών.

Η ρύπανση της Μεσογείου έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ,δεδομένου ότι ένα μέρος από τα πετρελαιοειδή που χύνονται στη θάλασσα μετατρέπονται σε πίσσα ρυπαίνοντας τις ακτές.

Οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο της ξηρασίας, οι απορρίψεις διαφόρων ουσιών από τα πλοία, καθώς και το ρυπαντικό φορτίο που δέχεται από τον πληθυσμό, προκαλούν υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου.

Ακόμα, η κατανάλωση θαλασσινών που έχουν έρθει σε επαφή με βλαβερούς παράγοντες, είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, αυξάνοντας τα κρούσματα ασθενειών.

Η αύξηση της θερμοκρασίας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα ευνοούν την διασπορά ασθενειών στις χώρες της Μεσογείου.

Τα επόμενα χρόνια οι κλιματικές αλλαγές και η μετακίνηση των πληθυσμών θα δημιουργήσουν αλλαγές στην εμφάνιση των ασθενειών. Η περίοδος γρίπης θα διαρκεί όλο το χρόνο, εξ΄ αιτίας της εξαφάνισης των εποχών και η ελονοσία θα παρουσιάσει βορειότερη κατανομή.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, εντοπίστηκε εκτεταμένη ρύπανση στις θάλασσες και στις ακτές, από μικροσκοπικές ίνες πλαστικών.

Έρευνα που έγινε από το «Αρχιπέλαγος», Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας, δείχνει ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις πλαστικές σακούλες και στα μπουκάλια που υπάρχουν στις θάλασσες ή στις ακτές, αλλά και στις μικροσκοπικές ίνες πλαστικών που μεταφέρονται από τα θαλάσσια ρεύματα.

Τα πλαστικά απορρίμματα δεν βιοδιασπώνται, αλλά με τη θερμότητα του ήλιου αποσυνθέτονται σε μικρότερα κομμάτια.

Οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικών επιβαρύνουν τα ψάρια αφού μοιάζουν με πλαγκτόν και μπερδεύονται και τα τρώνε, καθώς και τους υπόλοιπους θαλάσσιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται στον άνθρωπο και στα ζώα που τρέφονται με αυτά.

Σχόλια