Ολοκληρώνεται η ανασύσταση της λίμνης Αργυροπουλίου

0
12
lake-argiropouliou

Η λίμνη Αργυροπουλίου στο Τύρναβο, Λάρισας, ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων.

Η λίμνη έχει στερέψει δύο φορές λόγω στο παρελθόν λόγω της υπεράντλυσης των υδάτων της για την κάλυψη αρδευτικών καλλιεργειών.

Καταστράφηκε τελείως η ορνιθοπανίδα, καθώς και η καλλιέργεια της καραβίδας, στην οποία βασιζόταν η οικονομία της περιοχής.

Η έκταση της λίμνης καλύπτει 400 στρέμματα, σε αντίθεση με παλιότερα, που ήταν 700 στρέμματα, αφού τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε δραματικά.

Το έργο με προϋπολογισμό 1.350.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2007 και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2000-2007.

Τα βασικά έργα, όπως η κατασκευή φράγματος, έχουν ολοκληρωθεί. Το φράγμα διοχετεύει ποσότητες νερού στη λίμνη και παρατηρείται ότι άρχισε πάλι να αποτελεί καταφύγιο για διάφορα είδη πουλιών.

Σκοπός του έργου, ήταν η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αρδευτικής διώρυγας και η παροχή της απαιτούμενης ποσότητας ύδατος για άρδευση, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της λίμνης.

Τα τελευταία χρόνια η λίμνη είχε απολέσει μεγάλες ποσότητες νερού και το το τοπίο μέχρι τώρα έμοιαζε νεκρό αφού είχε χαθεί κάθε ίχνος ζωής.

Πέρα από τα τεχνικά έργα στη περιοχή έχουν αναπτυχθεί έργα ανάπλασης και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Έχει δημιουργηθεί επίσης χώρος φιλοξενίας επισκεπτών και αναμένεται να τοποθετηθούν πάγκοι και τραπέζια που θα μπορούν να κάθονται οι εκδρομείς και να απολαμβάνουν το καταπληκτικό τοπίο.

Ο χώρος είναι ήδη επισκέψιμος τόσο στις πηγές όσο και στο ύψος του φράγματος.

Σχόλια