Οικολογικό σήμα και ολοκληρωτισμός

0
1
eco-labeling

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες , μια ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών και του Συμβουλίου, που έχει να κάνει με την  απλοποίηση του συστήματος κοινοτικού οικολογικού σήματος.

Μέχρι στιγμής, το οικολογικό σήμα (που απεικονίζει ένα άνθος) είναι εθελοντικό και το διαθέτουν 3.000 προϊόντα και υπηρεσίες. Στόχος του σήματος είναι η προώθηση της διάδοσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προϊόντων υψηλής επάρκειας με μειωμένες οικολογικές επιπτώσεις για όλο τον κύκλο ζωής τους.

Για το σκοπό αυτό ορίστηκαν προδιαγραφές υψηλής ποιότητας (κριτήρια), που δεν θα καθορίζονται όμως από τον νέο κανονισμό, αλλά από αποφάσεις για τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων (καθαριστικά προϊόντα, σαπούνια και σαμπουάν κτλ), ώστε να καθίσταται ευκολότερος ο τρόπος διάθεσης του σήματος.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, προϊόντα τα οποία γεννούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία, όπως προϊόντα που είναι καρκινογόνα, τοξικά ή επιβλαβή για το περιβάλλον, δεν θα μπορούν να διαθέτουν το οικολογικό σήμα.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η μείωση των πειραμάτων στα ζώα αποτελεί βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη και αναθεώρηση των κριτηρίων, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει ότι πριν από την ανάπτυξη κριτηρίων για τα ανακατεργασμένα τρόφιμα, η Επιτροπή θα πρέπει να μελετήσει κατά πόσον  είναι δυνατό να τεθούν περιβαλλοντικά κριτήρια για αυτού του είδους τα προϊόντα.

Θα εξεταστεί επίσης κατά πόσο μόνο πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα θα πρέπει να λαμβάνουν το οικολογικό σήμα ούτως ώστε να μη συγχύζονται οι καταναλωτές.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα ισχύσει αυτόματα στο σύνολο των κρατών μελών.

Πηγή: Ευρωπαικό Κοινόβουλιο

Σχόλια