Παραγωγή βιομάζας από αγριοαγκινάρες θα χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία

0
13

wild-artichoke

Παραγωγή βιομάζας από αγριοαγκινάρες μαζί με μικτή καύση λιγνίτη θα χρησιμοποιούν οι μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, μετά από τις σχετικές συμβάσεις που υπεγράφησαν μεταξύ των καλλιεργητών του εν λόγω φυτού και του Νομάρχη Κοζάνης, Γ. Δακή.

Η παραγωγή της βιομάζας θα συνεισφέρει θετικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν την ευρύτερη περιοχή, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη ΔΕΗ.

Σημαντικά είναι και τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται στους αγρότες λόγω της επιδότησης του προγράμματος. Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής θα αποκτήσουν μια εναλλακτική λύση για να ανακάμψουν οικονομικά, αφού τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας αγριοαγκινάρας για τη παραγωγή βιομάζας, με φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Κοζάνης, χρηματοδοτείται με 860,000 ευρώ από το Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και καλύπτει τις δαπάνες εγκατάστασης και καλλιεργητικών εργασιών των αγροτών, τον πρώτο και δεύτερο χρόνο της δραστηριότητας τους.

Οι παραγωγοί αγριοαγκινάρας θα εισπράξουν από τη ΔΕΗ την αξία αγοράς της ξηρής μάζας και επιδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο εξόρυξη του λιγνίτη έχει αρχίσει και μειώνεται στη Δυτική Μακεδονία και αυτό μέχρι στιγμής δημιουργούσε πρόβλημα στη ΔΕΗ που τον χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Τώρα όμως με τη χρήση της βιομάζας που είναι ένα ανεξάντλητο καύσιμο σε συνδυασμό με καύση του λιγνίτη, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.


Σχόλια