Ισχυρό σόναρ προκαλεί προσωρινή κώφωση στα δελφίνια

0
303
sonar-deafness-dolphins

Ισχυρό σόναρ προκαλεί προσωρινή κώφωση στα δελφίνια, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό Biology Letters.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας στη Χαβάη, ενισχύονται οι υποψίες των ερευνητών για  τις παρενέργειες που προκαλούν τα στρατιωτικά σόναρ στα δελφίνια.

Την τελευταία δεκαετία έχουν αναφερθεί πολυάριθμα περιστατικά από δελφίνια και φάλαινες που έχουν εξοκείλει νεκρά σε ακτές, επηρεαζόμενα από τα ισχυρά σόναρ του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Αμερικάνικο Ναυτικό καθώς και το Βρετανικό  Ναυτικό έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες στο παρελθόν για τις παρενέργειες που προκαλούν τα στρατιωτικά σόναρ στις φάλαινες και στα δελφίνια.

Στο μεγάλο και καμπύλο μέτωπό των δελφινιών βρίσκεται το σύστημα ηχοεντοπισμού, ένα είδος σόναρ, που τους βοηθάει να προσανατολίζονται και να βρίσκουν την τροφή τους.

Τα δελφίνια μεταξύ τους έχουν αναπτύξει ένα είδος επικοινωνίας  με σφυρίγματα και ήχους που παράγουν τα σαγόνια τους.

Σύμφωνα με τα θαλάσσιο βιολόγο Άλαν Μούνει και την επιστημονική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης , πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε εκπαιδευόμενο δελφίνι απέδειξε ότι το θηλαστικό έπαθε προσωρινή κώφωση όταν εκτέθηκε στα δυνατά επαναλαμβανόμενα ηχητικά σήματα των σόναρ.

Το πείραμα έγινε παρουσία του εκπαιδευτή του, και για τις ανάγκες της έρευνας τοποθετήθηκαν στο κεφάλι του δελφινιού όργανα με αισθητήρες που κατέγραφαν την εγκεφαλική λειτουργία του.

Όταν η ένταση του ήχου έφτασε τα 203 decibel, διαπιστώθηκε ότι το δελφίνι έπαψε να ακούει, αφού οι μετρήσεις έδειξαν ότι ο εγκέφαλος του δεν αντιδρούσε στους ήχους του σόναρ. Η παροδική κώφωση κράτησε για 20 λεπτά.

Μια λύση για την κώφωση των δελφινιών είναι να τοποθετηθούν σόναρ με έλεγχο έντασης στα πολεμικά πλοία για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών.

Σχόλια