Επιταχύνονται οι διαδικασίες απάντλησης πετρελαίου από το ναυάγιο του «Sea Diamond»

0
77
sea-diamond

Επιταχύνονται οι διαδικασίες απάντλησης πετρελαίου από το ναυάγιο του «Sea Diamond», καθώς το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ενέκρινε τη μελέτη που υπέβαλε ο ξένος οίκος «Dronik Maritime Consultants Ltd», για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Δύο χρόνια μετά το ναυάγιο του «Sea Diamond», το πλοίο παραμένει ακόμα στα νερά της Σαντορίνης. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν προχωρήσει μέχρι και σήμερα σε δεκάδες κινητοποιήσεις, τόσο στο νησί όσο και στην Αθήνα, ζητώντας την ανέλκυση του και αντιδρώντας στο τεράστιο οικολογικό έγκλημα.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία « Louis Hellenic Cruises» στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι, έχει δαπανήσει πάνω από 12εκ. ευρώ για την απορρύπανση και την προστασία του περιβάλλοντος στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης. Οι δαπάνες που έχει καταβάλλει ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο που ορίζει η διεθνής νομοθεσία.

Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, έχουν επιτευχθεί θετικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων η συλλογή πετρελαιοειδών που διέρρευσαν μετά το ατύχημα, η απορρύπανση και ο καθαρισμός της περιοχής.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία υπέβαλε στο ΥΕΝΑΝΠ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής) σχέδιο απάντλησης και των τελευταίων περιορισμένων ποσοτήτων που είχαν παραμείνει στο ναυάγιο.

Το σχέδιο το συνέταξε ο εξειδικευμένος βρετανικός οίκος  «Dronik Maritime Consultants Ltd», με πολύχρονη εμπειρία σε ανάλογες εργασίες, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες μεθόδους και τεχνικές.

Το σχέδιο θα έχει σαν αποτέλεσμα την οριστική απομάκρυνση των ρυπογόνων ουσιών που έχουν απομείνει στο «Sea Diamond».

Σχόλια