Ο Λευκός Οίκος αναζητά λύσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη

0
17
white-house-global-warming

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου, την  αντανάκλαση της ηλιακής θερμότητας στο Διάστημα.

Ο Τζόν Χόλτρεν, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε ότι επειδή η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται σε γρήγορους ρυθμούς θα πρέπει να βρεθούν πιο ριζικές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Μπάρακ Ομπάμα μελετά ένα επαναστατικό σχέδιο για την καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου, τη δημιουργία ασπίδας γύρω από το πλανήτη, η οποία θα αντανακλά μέρος της ηλιακής θερμότητας.

Η ασπίδα θα αποτελείται από σωματίδια όπως αυτά που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, προιόντα της μόλυνσης από διάφορους παράγοντες της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το σχέδιο προβλέπει το βομβαρδισμό της στρατόσφαιρας ( δεύτερου στρώματος της ατμοσφαίρας) του πλανήτη από τέτοια σωματίδια, με στόχο τη δημιουργία ασπίδας ώστε να αντανακλάται η ηλιακή θερμότητα προτού την απορροφήσει ο πλανήτης.

Η ασπίδα θα μπορούσε να αποτελείται από σωματίδια διοξειδίου του θείου, οξειδίου του αργιλίου ή διάφορα άλλα για τη συγκεκριμένη περίσταση..

Ο βομβαρδισμός της στρατόσφαιρας μπορεί να γίνει με ρουκέτες εκτοξευμένες είτε από αεροσκάφη είτε από αερόστατα ή με κανονιοβολισμούς από πολεμικά πλοία.

Ο Τζόν Χόλτρεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου και κάθε ιδέα αξίζει να μελετηθεί.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου πειραματικού μέτρου θεωρείται η ύστατη λύση, αλλά αξίζει να μελετηθεί αν μπορεί να γίνει εφικτή, για να αποφευχθούν στο μέλλον τα φαινόμενα της ξηρασίας, λειψυδρίας, άνοδος της στάθμης των θαλασσών.

Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει εξετάσει λεπτομερώς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις για το πλανητικό περιβάλλον. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ατμόσφαιρα της Γης είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και οποιαδήποτε δραστική επέμβαση στη λειτουργία της μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σχόλια