Πλαστική δίνη σκουπιδιών σε μέγεθος μεγάλου νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό

0
752
plastic-garbage-island

Σε μερικές βδομάδες ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος, David de Rothschild,  θα σαλπάρει για τον Ειρηνικό ωκεανό, με ένα αυτοσχέδιο καταμαράν, με το όνομα Plastiki, φτιαγμένο από πλαστικά μπουκάλια και ανακυκλώσιμο υλικό.

Ο στόχος του είναι να στρέψει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου σε ένα από τα πιο παράξενα και πιο δυσάρεστα περιβαλλοντικά φαινόμενα The Great Pacific Garbage Patch, μια περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού καλυμμένη με σκουπίδια.

«The Great Pacific Garbage Patch» είναι ένας ατέλειωτος επιπλέοντας σκουπιδότοπος στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό με μέγεθος διπλάσιο από το Τέξας, ενώ μοιάζει με νησί που αποτελείται από πλαστικά απορρίμματα.

Ο David de Rothschild, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα συλλέξει δείγματα νερού, φωτογραφίες και βίντεο με σκοπό να τα δημοσιεύσει, κοινοποιώντας σε ολόκληρο τον κόσμο τους κινδύνους που τίθενται από τη πλαστική ρύπανση των θαλασσών.

Ο 30χρόνος μαχόμενος περιβαλλοντολόγος έχει σχεδιάσει ένα ειδικό καταμαράν φτιαγμένο από 12,000 πλαστικά μπουκάλια και το ονόμασε Plastiki. Η καμπίνα και τα υπόλοιπα μέρη του καταμαράν είναι φτιαγμένα από ένα ειδικό ανακυκλώσιμο υλικό , το srPET.

Ο David de Rothschild δήλωσε ότι με την κατασκευή του ειδικού καταμαράν προσπαθεί να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις στη χρήση του πλαστικού.

Το «The Great Pacific Garbage Patch» , ανακαλύφθηκε το 1999 από κάποιους ερευνητές που διαπίστωσαν ότι τα ρεύματα του ωκεανού μετέφεραν στο συγκεκριμένο σημείο δεκάδες χιλιάδες υπολείμματα πλαστικών απορριμμάτων, δημιουργώντας μια δίνη σκουπιδιών.

Τα πλαστικά απορρίμματα δεν βιοδιασπώνται, αλλά με τη θερμότητα του ήλιου αποσυνθέτονται σε μικρότερα κομμάτια.

Επειδή τα μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια μοιάζουν με πλαγκτόν, τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια μπερδεύονται και τα τρώνε.

Η «τοξική» τροφή δεν λιώνει μέσα στα ψάρια, με αποτέλεσμα να τρέφονται συνεχώς  και να πεθαίνουν από πείνα και όχι από δηλητηρίαση.

Σχόλια