Εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικού καυσίμου στο Ιράν

0
7
nuclear-fuel-iran

Εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικού καυσίμου εγκαινιάστηκε στο Ιράν, από το πρόεδρο Μαχούντ Αζμαντινετζάντ, στην πόλη Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν.

Ο Μαχούντ Αζμαντινετζάντ μιλώντας για την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος, δήλωσε ότι το Ιράν, δοκίμασε δύο τύπους συσκευών φυγοκέντρησης εμπλουτισμού ουρανίου υψηλής παραγωγής.

Οι δοκιμές που έγιναν στις νέες συσκευές φυγοκέντρηση, έδειξαν ότι παράχθηκε πολύ υψηλότερη ενέργεια σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες συσκευές.

Το εργοστάσιο θα παράγει οξείδιο του αζώτου και θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε πυρηνικό αντιδραστήρα, του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2009 ή το 2010.

Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής καυσίμου προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην Δύση καθώς πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι για ειρηνικούς σκοπούς και ότι είναι ανοιχτός για οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Δύση.

Η Βρετανία ζητά σε ανακοίνωση της, τη διαμεσολάβηση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαικής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι το Ιράν θα πρέπει να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο για τους ειρηνικούς του σκοπούς.

Σχόλια