«Πράσινα» παράκτια πάρκα στο Θερμαικό

0
5
offshore-green-parks-thermaikos

Δύο «πράσινα» παράκτια πάρκα θα δημιουργηθούν στο νομό Θεσσαλονίκης, από τους δήμους Μηχανιώνας και Επανομής, σε παρθένα από δόμηση ακτογραμμή, μήκους  52 χιλιομέτρων που παραμένει χρόνια αναξιοποίητη.

Τα «πράσινα» πάρκα ή «πράσινες» ακτές θα αποτελέσουν αποκλειστικά χώρους αναψυχής, ψυχαγωγίας και αθλοπαιδιές.

Το πρώτο παράκτιο θα γίνει στην Επανομή, σε έκταση 5000χλμ και θα αποτελεί το μοναδικό βοτανικό πάρκο στη Μεσόγειο. Εκτός από τόπο αναψυχής και ψυχαγωγίας, το πάρκο θα συμβάλλει και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των επισκεπτών.

Το δεύτερο παράκτιο πάρκο θα γίνει στη Μηχανιώνα, σε έκταση 3,500 στρεμμάτων. Προβλέπονται μάλιστα  μελέτες για το σχεδιασμό ειδικών πεζόδρομων για το κοινό, αλλά και η δημιουργία περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού κέντρου.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του περιβαλλοντικού κέντρου, οι μαθητές και οι φοιτητές θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις δράσεις που μπορεί να αναπτυχθούν γύρω από την θάλασσα.

Επίσης προβλέπεται δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού φυτών, που θα αξιοποιούνται στο βοτανικό πάρκο.

Οι φιλόδοξες προσπάθειες των δύο δήμων στηρίζονται από μεγάλα πανεπιστήμια των Βαλκανίων, από την Δασολογική σχολή της Σόφιας, από το Πανεπιστήμιο της Κραιόβας , της Ρουμανίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσαλλονίκης.

Σχόλια