Χιλιάδες σπάνια δελφίνια Ιrrawaddy βρέθηκαν κατά μήκος της ακτής του Μπακγλαντές

0
70
irrawaddy-dolphins

Χιλιάδες σπάνια δελφίνια Ιrrawaddy, βρέθηκαν κατά μήκος της ακτής του Μπακγλαντές. Το σχήμα τους θυμίζει τις φάλαινες Beluga και έχουν άμεση συγγένεια με τις φάλαινες Orca.

Αμερικανοί υπέρμαχοι της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος προειδοποιούν ότι τα 6.000 δελφίνια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα απειλούνται απότην κλιματική αλλαγή και την  αλιεία.

Οι μεγαλύτεροι γνωστοί πληθυσμοί των δελφινιών  Ιrrawaddy βρίσκονται στον ποταμό Μεκόνγκ,  όπου ζουν περίπου 125 δελφίνια, στο Μαλαμπάια Σάουντ, έναν προστατευμένο βιότοπο στις Φιλιππίνες με 77 δελφίνια, και στον ποταμό Μαχάκαμ στην Ινδονησία όπου ζουν 100 δελφίνια.

Μέχρι να βρεθεί ο πληθυσμός των 6,000 σπάνιων δελφινιών, η Διεθνής  Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) , υπολόγιζε να είναι περίπου 450 στον αριθμό που ζουν στο στο Σαντάρμπαν, τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, κοντά στο κόλπο της Βεγγάλης.

Η ανακάλυψη του καινούργιου πληθυσμού είναι σημαντική εύρεση για τους επιστήμονες, αλλά συγχρόνως γεννάται το ερώτημα ως προς τον ακριβή αριθμό των δελφινιών Irrawaddy που υπάρχουν σήμερα στο Σαντάρμπαν αλλά και γενικότερα κατά μήκος του νότου και της Νοτιανατολικής  Ασίας.

Τα δελφίνια Ιrrawaddy απειλούνται με εξαφάνιση σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Τα συγκεκριμένα δελφίνια μεταπήδησαν το 2008 από την κατηγορία «ανεπαρκώς γνωστά» στην κατηγορία «τρωτά» στη κόκκινη λίστα του  IUCN.

Η καταγραφή των δελφινιών  Ιrrawaddy στην Κόκκινη Λίστα, επιβεβαιώνει  τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός τους στην Νοτιανατολική Ασία από την αλιεία, την αποψίλωση των δασών, τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και την κατασκευή φραγμάτων.

Σχόλια