Ασωπός: ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα

0
38
asopos-river

Την ώρα που το έγκλημα στον Ασωπό διεθνοποιείται, με αφορμή την επιστολή που έστειλε η διάσημη δικηγόρος Έριν Μπρόκοβιτς στον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, παρουσιάζεται η έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), με σοκαριστικά στοιχεία για την ρύπανση στα επιφανειακά και στα υπόγεια ύδατα του ποταμού.
Σταθερή παραμένει η ύπαρξη του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου και ανιχνεύτηκε η ύπαρξη άλλων επτά βαρέων μετάλλων. Ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου που ξεπερνούν τα 1,000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ το όριο είναι 200. Καταγράφηκαν αυξημένες τιμές νικελίου, μολύβδου και αρσενικού, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια επικινδυνότητας.
Η περιοχή που διατρέχεται από τον Ασωπό ποταμό, η Βορειανατολική Αττική και η Βοιωτία, είναι βαρέως ρυπασμένη, από τις βιομηχανικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες εκεί.
Κατά καιρούς έχουν επιβληθεί πρόστιμα στις βιομηχανίες αλλά δεν συμμορφώνονται.
Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό αποφεύγουν όμως να το χρησιμοποιούν, λόγω ότι αυξάνει το κόστος παραγωγής των προιόντων.
Η κατάσταση που επικρατεί είναι πολύ κρίσιμη και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ασωπού Ποταμού.
Στις 15 Απριλίου το θέμα θα τεθεί στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και θα παρευρεθεί η διάσημη Αμερικανίδα Έριν Μπρόκοβιτς, που έγινε παγκοσμίως γνωστή από την ταινία που πήρε το όνομα της και αναφερόταν στο σκάνδαλο που αποκάλυψε για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο, στο Χίνκλει της Καλιφόρνιας.
Η γνωστή δικηγόρος πριν μερικές μέρες έστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού.
Στην επιστολή της αναφέρει ότι ο Ασωπός ποταμός υδροδοτεί περιοχές με χιλιάδες κατοίκους, που ασθενούν και πεθαίνουν. Τα επίπεδα του εξασθενούς χρωμίου είναι 400,000 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά όρια, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο, στην πόλη που υδροδοτείται από το ποτάμι, έχουν αυξηθεί από 6% σε 32%.

Σχόλια