Καθαρή πυρηνική ενέργεια με λέιζερ

0
7
nuclear-energy-laser

Καθαρή πυρηνική ενέργεια με λέιζερ ευελπιστούν να παράγουν οι επιστήμονες, με την κατασκευή του ισχυρότερου συστήματος λέιζερ στο κόσμο.

Τον Ιούνιο θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα και αν πετύχει, τότε θα μπορεί να δοθεί λύση στην ενεργειακή κρίση παγκοσμίως, χωρίς να καταστραφεί το περιβάλλον.

Το μεγαλύτερο ερευνητικό εργαστήριο των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την κατασκευή του ισχυρότερου συστήματος λέιζερ στο κόσμο με σκοπό να το χρησιμοποιήσει για να αναπαράγει τις φυσικές αντιδράσεις που γίνονται στην καρδιά του ήλιου, αλλά και σε κάθε άλλο άστρο στο κόσμο. Πρόκειται για τη λεγόμενη πυρηνική σύντηξη.

Η πυρηνική σύντηξη είναι ακριβώς  αντίθετη διαδικασία από την πυρηνική σχάση, που εφαρμόζεται προς το παρόν για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Η σύντηξη πάνω στη γη, μέσω της οποίας θα απελευθερωθεί χρήσιμη ενέργεια, αποτελεί εδώ και καιρό μια από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες των φυσικών επιστημόνων.

Κατά την πυρηνική σύντηξη, δύο ή περισσότεροι πυρήνες ατόμων συνδυάζονται για την δημιουργία ενός βαρύτερου στοιχείου, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αντίθετα, στην πυρηνική σχάση ο πυρήνας του στοιχείου «βομβαρδίζεται» με σωματίδια και διασπάται.

Η πυρηνική σύντηξη δημιουργεί κάποια χαμηλά επιπέδου ραδιενεργά απόβλητα, όμως η αντίδραση αυτή δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα και δεν εγκυμονεί κινδύνους τύπου «Τσερνομπίλ».

Το Εθνικό Εργαστήριο Πυροδότησης (NIF) των ΗΠΑ φιλοδοξεί να είναι το πρώτο εργαστήριο παγκοσμίως που θα πετύχει με το πείραμα την  πρώτη πυρηνική σύντηξη, τη διεργασία που επιτρέπει στα άστρα να λάμπουν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του εργαστηρίου, το πείραμα θα περιλαμβάνει συνολικά 192 πομπούς λέιζερ, τοποθετημένους στο εσωτερικό μιας τεράστιας μεταλλικής σφαίρας, οι οποίοι θα στοχεύουν συγχρόνως σε μια «μπίλια» που θα περιέχει 150 μικρογραμμάρια δευτερίου και τριτίου, δύο ισοτόπων του υδρογόνου.

Βάσει των επιστημονικών υπολογισμών, μέσα στη σφαίρα θα επικρατήσουν συνθήκες που θα προσομοιάζουν αυτών των αστέρων.

Ο Εντ Μος, διευθυντής του NIF, δήλωσε ότι η εν λόγω διαδικασία θα δημιουργήσει θερμοκρασίες 100 εκατομμυρίων βαθμών και πιέσεις δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες από την ατμοσφαιρική πίεση της Γης.

Οι συνθήκες θα αναγκάσουν τους πυρήνες των ισοτόπων του υδρογόνου να συντηχθούν και να απελευθερώσουν πολλαπλάσια ποσότητα ενέργειας σε σχέση με την ενέργεια που χρειάζονται τα λέιζερ για να λειτουργήσουν.

Αν πετύχει το εν λόγω πείραμα, θα δημιουργηθεί μια ακίνδυνη και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, λύνοντας το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης στο πλανήτη και συγχρόνως προστατεύοντας το περιβάλλον.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα πειράματα στο NIF αναμένονται στο διάστημα 2010-2012.

Σχόλια