«Γέφυρα» πάγου καταρρέει στην Ανταρκτική

1
10
ice-shelf-collapses

Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου αναμένεται να αποκολληθεί από την Ανταρκτική μετά την πρόσφατη κατάρρευση της «γέφυρας» που σύνδεει την κρηπίδα πάγου Wilkins με δύο νησιά, το Charcot και το Latady.

Το μέγεθος του είναι ίδιο με την έκταση του νησιού Τζαμάικα και οι επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι, αφού υπολογίζουν ότι οι ραγδαίες εξελίξεις των κλιματικών αλλαγών θα προκαλέσουν αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά 6μ μέχρι το 2100.

Η κατάρρευση της «γέφυρας» θα έχει ως αποτέλεσμα την αργή μετακίνηση των παγόβουνων προς τον ωκεανό και το ταχύτερο λιώσιμο τους.

Η κρηπίδα πάγου Wilkins παρέμενε σταθερή στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής εδώ και εκατοντάδες χρόνια , άρχισε όμως να συρρικνώνεται από τη δεκαετία του ΄90.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν την γέφυρα πάγου σημαντικό εμπόδιο που κρατούσε τελευταίες ισορροπίες στη περιοχή.

Η αποκόλληση του κομματιού θα επιτρέψει στους πάγους να κινηθούν πιο άνετα μεταξύ των νησιών Charcot  το Latady προς τον ανοιχτό ωκεανό.

Οι εικόνες που είχε τραβήξει μέσω δορυφόρου η Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία, δείχνουν ότι νέες ρωγμές  εμφανίζονται στη «γέφυρα».

Τα πρόσφατα δημιουργημένα παγόβουνα επιπλέουν κατά μήκος της δυτικής πλευράς της Ανταρκτικής  Χερσονήσου, νότια της Νοτίου Αμερικής.

Ο καθηγητής David Vaughan σε συνεργασία με British Antarctic Survey, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ερευνητικά κέντρα, τοποθέτησε ένα  ανιχνευτή GPS στη γέφυρα πάγου τον Ιανουάριο για να καταγράψει τις κινήσεις του.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι εδώ και μερικές βδομάδες περίμεναν την κατάρρευση της «γέφυρας» και είναι αναμενόμενο ένα μεγάλο κομμάτι πάγου να αποκολληθεί.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ανταρκτική έχει χάσει 7 κρηπίδες πάγου. Η κρηπίδα πάγου Wilkins είναι η τελευταία.

Αν και δεν παρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανταρκτικής, εν τούτοις η Ανταρκτική Χερσόνησος, που ανήκει η κρηπίδα πάγου Wilkins, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, 1 βαθμό Κελσίου κάθε δεκαετία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Apo ta osa diabasa kai apo ta stoixeia poy dimosieyete aloimono mas an den ginei kati grigora kai amesa prostasia perivallontos aliws prostima ….den einai wraio alla mono auto pianei telika …

Comments are closed.