Αλάσκα : Ηφαίστειο απειλεί δεξαμενές πετρελαίου

0
11
alaska-volcano

Αποθήκες πετρελαίου κινδυνεύουν στην Αλάσκα, μετά από αλλεπάληλες εκρήξεις του ηφαιστείου Ρεντάουτ, που εξερράγη για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Η Αμερικάνικη Ακτοφυλακή σχεδιάζει την μεταφορά 3 εκατομμυρίων γαλονιών, που βρίσκονται αποθηκευμένα σε δύο δεξαμενές πετρελαίου, κοντά στο ηφαίστειο Ρεντάουτ της Αλάσκας που εξερράγη πριν δύο βδομάδες περίπου. Το ηφαίστειο Ρεντάτουτ είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Αλάσκας, εξερράγη στις 22 Μαρτίου. Από τότε έχουν σημειωθεί αλλεπάληλες εκρήξεις εκτοξεύοντας στάχτες και πέτρες.

Οι εκρήξεις του ηφαιστείου προκάλεσαν προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία της ευρύτερης περιοχής λόγω της τέφρας που εκτοξεύτηκε. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, η τέφρα και η λάσπη που εκτοξεύτηκε κάλυψε χιλιάδες δέντρα και έφτασε στα νερά του ποταμού Drift River, που περνάει από το σταθμό πετρελαίου.

Για λόγους ασφαλείας ο σταθμός εκκενώθηκε καθώς υπήρχαν 11 άτομα που εργάζονταν εκεί και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο. Εκφράζονται όμως ανησυχίες για το σταθμό καθώς υπάρχουν 6 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου και αν υπάρξει διαρροή θα δημιουργηθεί τεράστιο πλήγμα στη περιοχή με την ύπαρξη της πετρελαιοκηλίδας.

Η πετρελαιοκηλίδα θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή στο οικοσύστημα της θάλασσας και στην αλιεία της περιοχής.

Τις επόμενες μέρες ένα τάνκερ θα καταπλεύσει κοντά σε μια πλατφόρμα που βρίσκεται στο σταθμό πετρελαίου και θα προσπαθήσει να αντλήσει ένα μέρος του πετρελαίου που βρίσκεται αποθηκευμένο στις δεξαμενές. Οι αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής δήλωσαν ότι, το σχέδιο είναι να παραμείνουν 1,7 εκατ. γαλόνια πετρελαίου στην κάθε δεξαμενή. Πρέπει να παραμείνει πετρέλαιο στις δεξαμενές για να υπάρχει βάρος και να μην μπορούν να επιπλεύσουν μακριά και παρασυρθούν σε περίπτωση πλημμύρας….

Ο Μάρκ Χάμιλτον, αξιωματικός της Ακτοφύλακης δήλωσε ότι, κάνουν τα πάντα για να μεταφερθεί με ασφάλεια το πετρέλαιο και να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. Έχουν γίνει δοκιμές στο σωλήνα που συνδέει το σταθμό πετρελαίου με την παράκτια πλατφόρμα και όλα βρίσκονται υπό έλεγχο μέχρι στιγμής.

Όταν το πετρέλαιο ξεφορτωθεί, θα μεταφερθεί με βυτιοφόρο σε αποθήκες διυλιστηρίου στο Νικίσκι της Αλάσκας, όπου θα υποβληθεί σε επεξεργασία το ακατέργαστο πετρέλαιο και θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βενζίνης και άλλων πετρελαιοειδών.

Σχόλια