Ξαφνική μεταστροφή των κρατών στην Πυρηνική Ενέργεια

0
6
nuclear-power

Ξαφνική μεταστροφή  προς την Πυρηνική Ενέργεια σημειώνουν τα κράτη, παρουσιάζοντας την ως αποτελεσματική λύση ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μετά την Γαλλία και την Ιταλία, σειρά έχει η Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν βλέπει θετικά την κατασκευή πυρηνικών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050.

Ήδη γερμανικές εταιρείες έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις για κατασκευή τριών καινούργιων σταθμών πυρηνικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η ενεργειακή κρίση που κατά καιρούς πλήττει το κόσμο, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεταστροφή των κρατών στην χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας.

Πρωτοπόρα χώρα σε αυτόν τον τομέα είναι η Φινλανδία που, με απόφαση του Κοινοβουλίου της το 2002, ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα τρίτης γενιάς.

Ακολούθησε η Γαλλία, η Σουηδία και η Ιταλία που πριν 21 χρόνια είχε απορρίψει με δημοψήφισμα την επέκταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας Ωστόσο, τον Φεβρουάριο  υπέγραψε συμφωνία  με την Γαλλία για την κατασκευή 4 καινούργιων αντιδραστήρων.

Οι υποστηρικτές της Πυρηνικής Ενέργειας ολοένα και κερδίζουν έδαφος παρουσιάζοντας την ως λύση ενάντια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ( ΔΥΑΕ) σε πρόσφατη έκθεση της εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα κατασκευαστούν περίπου 100 πυρηνικά εργοστάσια. Ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις στην ΔΥΑΕ για αδειοδότηση 40 νέων εργοστασίων.

Πρώτη φορά διακεκριμένοι περιβαλλοντολόγοι, όπως ο Στήβεν Τίντειλ, πρώην επικεφαλής της Greenpeace, τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας αφού την θεωρούν ως αναγκαία λύση για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Άλλωστε το ενδιαφέρον για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν υφίσταται μόνο στις ευρωπαικές χώρες, αλλά  παρατηρείται και σε άλλες χώρες όπως Ινδία, Πακιστάν, Βενεζουέλα, Κίνα, Ιαπωνία καθώς τα προγράμματα συνεχώς πληθαίνουν.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη 44 αντιδραστήρες είναι υπό κατασκευή ενώ εκατοντάδες βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και αναμένονται να προστεθούν και άλλοι.

Ο διάσημος άγγλος επιστήμονας  Σέρ Τζέιμς Λάβλοκ και ιδρυτής της Θεωρίας της Γαίας ( υποστηρίζει ότι ο πλανήτης λειτουργεί σαν ένας μοναδικό αυτοσχεδιαζόμενο σύστημα), θεωρεί αναγκαία λύση τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που προκαλούνται από τις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων.

Σχόλια