Κλιματική αλλαγή: «ρεαλιστικές» δεσμεύσεις από ΗΠΑ στη Βόννη

0
5
usa-bonn-meeting

Οι ΗΠΑ πρέπει να συνδυάσουν την επιστήμη με ο,τιδήποτε είναι πολιτικά και τεχνολογικά εφικτό, δήλωσε ο Τζόναθαν Πέρσινγκ, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Βόννη για την κλιματική αλλαγή.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δώσουν υποσχέσεις σχετικά με τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, τις οποίες δεν θα τηρήσουν.

Επιπλέον, ο κ. Πέρσινγκ υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όσο λιγότερα κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τόσο περισσότερα θα έχουμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα. Ωστόσο αν θέσουμε ένα στόχο ο οποίος τεχνικά δεν μπορεί να επιτευχθεί και πολιτικά δεν μπορεί να σταθεί, τότε δεν θα πετύχουμε τίποτα», προσέθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η διοίκηση Ομπάμα σκοπεύει να αναλάβει ακόμα περισσότερες δεσμεύσεις μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, με στόχο τη σύναψη νέας συνθήκης που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, ο κ. Πέρσινγκ απάντησε «δεν ξέρω».

«Αυτό εξαρτάται από τη συναίνεση του Κονγρέσου και την πρόοδο που θα επιτευχθεί στον τομέα της τεχνολογίας», διευκρίνισε.

Τέλος, ο κ Πέρσινγκ δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες προσφέροντας χρηματοδοτική βοήθεια και μεταφορά τεχνολογίας. Ωστόσο δεν αποκάλυψε το ακριβές χρηματικό ποσό που πρόκειται να διατεθεί, άφησε όμως υπόνοιες ότι θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που περιμένει ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

Σχόλια