Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πλανήτης

0
26
sos-save-planet

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πλανήτης  και ο Σταύρος Δήμας, επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, έκανε έκκληση από τις Βρυξέλλες για λήψη μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι μεμονωμένα οι ευρωπαικές προσπάθειες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν επαρκούν.

Ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι για την παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να συμβάλλουν χώρες, όπως η Αμερική, ο Καναδάς και η Ιαπωνία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εκπομπή αερίων ρύπων.

Η ΗΠΑ, δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20% ως το 2020, ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με το 2005.

Ο Έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας δήλωσε ότι οι αποφάσεις του Κογκρέσου χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρες σε σύγκριση με την περίοδο Μπους, που δεν προέβλεπε ουσιαστικά μέτρα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2025. Αντίθετα, προεκλογικά ο Μπάρακ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι στόχος του ήταν η μείωση εκπομπών αερίων έως το 2020 κατά 15% σε σχέση με το 2005, ενώ ήδη έχει λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, ο κ. Δήμας επισήμανε ότι η μείωση των εκπομπών αερίων από τις ΗΠΑ είναι μικρή και αντιστοιχεί σε 5% λαμβάνοντας  ως έτος αναφοράς το  1990.

Η Ευρωπαική Ένωση δεσμεύτηκε να μειώσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% ως το 2025, σε σχέση με το 1990.

Μελέτη της Κομισιόν, που παρουσίασε ο κ. Δήμας στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι τα επόμενα 50 χρόνια η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε όλη την Ευρώπη.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την γεωγραφική τους θέση. Καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα κάνουν την εμφάνιση τους, όπως ξηρασία, λειψυδρία, έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη θα προκαλέσει λιώσιμο των πάγων, αύξηση της στάθμης των θαλασσών, θα πολλαπλασιάζονται οι πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές και θα επηρεαστεί αρνητικά και η αγροτική παραγωγή.

Σχόλια