Απελευθέρωση της μεσογειακής φώκιας

0
39
monachus-monachus

Προστάτιδα των ζώων, αποφασιστική, δυναμική και επίμονη, η κόρη του Δία και δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της ελληνικής μυθολογίας.
Η Άρτεμις διεκδικεί με τον δικό της τρόπο την θέση της στην σύγχρονη ιστορία. Στις 11 Απριλίου, θα “αποχαιρετίσει” το Κέντρο Περίθαλψης της MOm στην Στενή Βάλα Αλοννήσου, όπου για τους τελευταίους 4 μήνες ήταν το σπίτι της και θα βρεθεί στο φυσικό της περιβάλλον όπου και ανήκει.
Η μικρή Monachus monachus βρέθηκε στη Λέρο στις 10 Δεκεμβρίου του 2008 να παλεύει με τα κύματα. Ήταν μόλις 10 ημερών με εμφανή τραύματα στο κεφάλι και τα πτερύγια, αφυδατωμένη και ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη.
Σήμερα έχει φτάσει τα 60 κιλά, κολυμπά τις περισσότερες ώρες της ημέρας στην πισίνα του Κέντρου, κοιμάται μέσα στο νερό και είναι πλέον ικανή να κυνηγά την τροφή της μόνη της. Η συμπεριφορά της, παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να αναπτύξει ένα άγριο ζώο ώστε να μπορεί να επιβιώσει ανεξάρτητο, χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια.
Η Άρτεμις έχει μπει στην τελική ευθεία για την απελευθέρωσή της, ακολουθώντας την τύχη της Βικτώριας, του Δημήτρη, της Κατερίνας και όλων των Monachus monachus, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα περίθαλψης της MOm, στο οποίο, βασικός συνεργάτης από το 1996 είναι η Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Τα τελευταία 15 χρόνια, σύμμαχος στην επιβίωση της μεσογειακής φώκιας είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στα πλαίσια του προγράμματος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζει ενεργά τις δράσεις διάσωσης και περίθαλψης της MOm.
Η διάσωση της Άρτεμης έγινε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-ΦΥΣΗ «MOFI». Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εθελοντές της MOm και το Λιμεναρχείο Λέρου, ενώ για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι της Αλοννήσου συμπαραστάθηκαν από την αρχή στην προσπάθεια των ανθρώπων της MOm.
*Η Mom είναι εταιρία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας.
Πηγή :  www.mom.gr

Σχόλια