Η Greenpeace κατηγορεί τρεις κολοσσούς για περιβαλλοντικές καταστροφές

0
17
greenpeace-pcmakers

Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών κατηγορεί η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, επισημαίνοντας ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις για περιβαλλοντικά φιλικούς υπολογιστές.

Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή της η Greenpeace υπογραμμίζει ότι η Hewlett – Packard, η Dell και η Lenovo δεν προχώρησαν στην παραγωγή νέων μηχανημάτων, για την κατασκευή των οποίων δεν χρησιμοποιούνται τοξικά υλικά και χημικά.

Η Hewlett – Packard, η Dell και η Lenovo είχαν δεσμευτεί ότι θα σταματούσαν μέχρι το 2009 να χρησιμοποιούν πολυβινύλια χλωρίου (PVC) και επιβραδυντές φλόγωσης στα μηχανήματα που κατασκευάζουν.

«Τώρα μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιήσουν τις εξαγγελίες τους αυτή τη χρονιά», αναφέρεται στην έκθεση της Greenpeace «Οδηγός για πράσινες ηλεκτρονικές συσκευές».

«Η απαγόρευση χρήσης τοξικών ουσιών για την παραγωγή εμπορευμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη μείωση των τοξικών αποβλήτων που απειλούν την υγεία και το περιβάλλον μας.

Ωστόσο, οι παραγωγοί υιοθετούν περιβαλλοντικές τεχνολογίες μόνο όταν τους πιέζουν οι καταναλωτές», επισημαίνεται στην έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, αυτή τη στιγμή οι κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών πιέζονται περισσότερο από την παγκόσμια ύφεση και τη διεθνή οικονομική κρίση παρά από την επιταγή για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρά την οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών όμως, οι μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν να σημειώνουν κέρδη δεδομένου ότι κάθε χρόνο πωλούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα υψηλά ποσοστά πωλήσεων φορητών και μη υπολογιστών, υπολογίζεται ότι η περιβαλλοντική ζημιά είναι δυσανάλογα μεγάλη, ειδικά για τις Αφρικανικές χώρες που δέχονται ετησίως τόνους απορριμάτων κατεστραμμένων ηλεκτρονικών συσκευών.

Σχόλια