Μεσόγειος: μια από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες του πλανήτη.

0
315
mesogios-pollution

Η Μεσόγειος είναι  μια από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το Εργαστήριο Υγιεινής, της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την τελευταία δεκαετία η Μεσόγειος θάλασσα δέχτηκε 321.000 τόνους πετρελαιοειδών και χιλιάδες τόνους λυμάτων με οργανικό φορτίο, χημικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα.

Η ρύπανση της Μεσογείου έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ,δεδομένου ότι ένα μέρος από τα πετρελαιοειδή που χύνονται στη θάλασσα μετατρέπονται σε πίσσα ρυπαίνοντας τις ακτές Εκτός αυτού, ένα μέρος κατακάθεται στο βυθό της θάλασσας, καταστρέφοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα, και ένα άλλο μέρος μετατρέπεται σε αέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

Η κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο της ξηρασίας, οι απορρίψεις διαφόρων ουσιών από τα πλοία, καθώς και το ρυπαντικό φορτίο που δέχεται από τον πληθυσμό, προκαλούν υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου.

Εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν από το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, δείχνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση των παραλιών από κάθε είδους πλαστικά.

Τα πλαστικά που υπάρχουν στις ακτές θρυμματίζονται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας μέσα σε διάστημα μηνών, αναλόγως και τον τύπο του πλαστικού, με αποτέλεσμα να καταλήγουν και να επιπλέουν στη θάλασσα.

Η αποσύνθεση ενός  πλαστικού απαιτεί χρονικό διάστημα 450 ετών.  Το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης είναι προφανές  ενώ υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία από την άμεση επαφή με τα νερά της θάλασσας.

Χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια ώστε η Μεσόγειος να ανανεώσει τα νερά της και αν δεν βρεθούν τρόποι για να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον της και η ιχθυπανίδα της, σε λίγα χρόνια θα μοιάζει με νεκρή θάλασσα.

Σχόλια