Αποψίλωση των δασών: βασική αιτία για την κλιματική αλλαγή

0
624
deforestation-climate-change

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πιθανότατα θα αποτύχουν αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Το Παρατηρητήριο για την Προστασία του Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, οφείλουν να λάβουν μέτρα για την αποψίλωση των δασών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που πηγάζουν από ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Το 2009 είναι η πιο κρίσιμη χρονιά για δάση και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Κλιματική Αλλαγή, προσθέτοντας ότι ελπίζει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη στο τέλος του 2009.

«Αν δεν εκλάβουμε την προστασία των δασών σαν βασικό μέτρο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τότε θα χάσουμε την μάχη για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα», κατέληξε.

Παρά τα μέτρα που προβλέπει για την κλιματική αλλαγή το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται εξαιτίας της υπερβολικής ενεργειακής κατανάλωσης και της αποψίλωσης των δασών.

Σχόλια