Έντονες πιέσεις ασκούν οι ειδικοί για το κλίμα στους G20

0
7
climate-change

Έντονες πιέσεις ασκούν οι ειδικοί για το κλίμα, εν΄ όψει της συνόδου κορυφής των G20 στο Λονδίνο, προκειμένου οι ισχυρότεροι ηγέτες στο κόσμο να δραστηριοποιηθούν για την λήψη μέτρων ενάντια της κλιματικής αλλαγής και  για την αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στο Λονδίνο είναι έντονες εξ΄ αιτίας του προσχεδίου του Δελτίου Τύπου των G20 που δημοσιοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο και περιλάμβανε ελάχιστες αναφορές για τις κλιματικές αλλαγές. Οι  G20, δεν διευκρίνισαν πόσο «πράσινο» θα είναι το πακέτο των 2τρις. δολαρίων που  θα πάρουν οι παγκόσμιοι ηγέτες στα χέρια τους.

Ο διακεκριμένος κλιματολόγος Τζείμς  Χάνσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, σχολίασε επικριτικά την έκθεση των G20, από την οποία απουσίαζαν μέτρα για την διάσωση του πλανήτη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργίας της Βρετανίας, Ρόμπερτ Γουάτσον, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του για την μη ανάληψη δεσμεύσεων για τις οικονομίες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου CO2. Επίσης δήλωσε ότι, « όλοι ενδιαφέρονται στην βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη και όχι στην μακροπρόθεσμη ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και δεν ακούστηκε από κανέναν ότι η πράσινη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή είναι τα βασικά αιτήματα στην ατζέντα των G20.»

Χθες βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, επιθυμούν να δοθεί ένα ομόφωνο μήνυμα για την κλιματική αλλαγή, στη σύνοδο της Κίνας, από χώρες όπως η Ν. Αφρική, Μέξικο, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Σχόλια