«Πράσινη» ενέργεια στη Βουλή των Ελλήνων

0
40

renewable-energy-greek-parliament

«Πράσινη» προγραμματίζεται να γίνει η Βουλή των Ελλήνων, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην στέγη του κτιρίου πριν το τέλος του 2009. Η υλοποίηση του έργου θα διαρκέσει 4 μήνες με στόχο να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου από την παραγωγή καθαρής μορφής ενέργειας.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί το πρώτο δημόσιο κτίριο που θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Με αυτό τον τρόπο θα καλύπτεται τουλάχιστον το 5% της ενέργειας που καταναλώνεται καθημερινά σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, Δημητρη Σιούφα, ήδη προκηρύχθηκε διαγωνισμός με αντικείμενο « την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε πλήρη, κανονική και ασφαλή λειτουργία  Φωτοβολταϊκού Σταθμού στο κτίριο της Βουλής, στην πλατεία Συντάγματος».

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Βουλής σε συνεργασία με επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο έχουν αναλάβει την μελέτη στατικότητας της ταράτσας του κτιρίου.

Το σύστημα συλλογής ενέργειας θα είναι τύπου «thin-film» δηλαδή λεπτής μεμβράνης και θα μπορεί να συλλέγει την ηλιακή ενέργεια για χρονικό διάστημα έως και 10 ωρών ημερησίως.

Το κόστος του έργου αναμένεται στο ποσό των 654,000 ευρώ και αναμένεται το προσεχή Οκτώβριο να εγκατασταθούν οι ηλιακοί συλλέκτες στην ταράτσα του κτιρίου. Ήδη έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες, στο γγ. της Βουλής, Νίκο Στεφάνου και στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για να διερευνηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης  φωτοβολταϊκών συστημάτων και σε άλλα κτήρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Βουλής.

Το κτίριο της βουλής χαρακτηρίζεται πολυσύχναστο και ενεργοβόρο καθώς τις ώρες αιχμής στο εσωτερικό του υπάρχουν μέχρι και 1.000 άνθρωποι. Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας λόγω των αναγκών θέρμανσης και φωτισμού αλλά και της χρήσης εκατοντάδων ηλεκτρονικών συσκευών και υπολογιστών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα λύσουν ένα μέρος του προβλήματος για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχόλια