Το τέλος της Εποχής των Πάγων

1
8
antarctic-ice-melt

Το τέλος της εποχής των πάγων φοβούνται ότι πλησιάζει οι επιστήμονες, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ομάδες επιστημόνων από όλο τον κόσμο ,πήραν μέρος στις έρευνες που διεξήχθησαν στην  Ανταρκτική, σκάβοντας στους πάγους και συλλέγοντας δείγματα που χρησίμευσαν για τις μελέτες τους πάνω στις κλιματικές αλλαγές.

Η Ανταρκτική βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ως προς την τήξη των πάγων της αφού αν αυξηθεί η εκπομπή ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μεγάλο τμήμα των πάγων μπορεί να χαθεί.

Επιπλέον, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Κολούμπια παρατήρησαν μια  περίεργη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι έρευνες που έγιναν από τα δείγματα των πάγων έδειξαν ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα σε προηγούμενες εποχές ήταν η αιτία που επηρέασε τις θερμοκρασίες των ωκεανών, την κίνηση των πάγων και το επίπεδο των θαλασσών.

Αν ανεβεί η θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ανταρκτική, τότε το λιώσιμο των πάγων θα προκαλούσε την αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά 5 μέτρα. Το ενδεχόμενο να εξαφανιστεί η Ανταρκτική είναι πάρα πολύ μακρινό αφού θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να συμβεί.

Οι υπολογισμοί των επιστημόνων για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου δείχνουν ότι μπορεί να συμβεί μέχρι το 2100.

Το φαινόμενο όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς οι ρυθμοί αύξησης της θερμοκρασίας στην εν λόγω περιοχή είναι οι μεγαλύτεροι στο πλανήτη.

Η αποκόλληση των παγόβουνων από τη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα δείχνουν ότι υπάρχει ένας περιοδικός κύκλος όπου τμήματα των πάγων αποκολλώνται, λιώνουν και ξανάσχηματίζονται κάθε 40,000 χρόνια. Η Ανταρκτική έχει λιώσει 38 φορές τα περασμένα 5 εκ. χρόνια.

Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέλος της Εποχής των Πάγων οφείλεται σε πιθανή αλλαγή τροχιάς της Γης, με αποτέλεσμα το βόρειο ημισφαίριο να εκτίθεται περισσότερο σε ηλιακό φως από το νότιο και να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.