Πυρηνική Ενέργεια, φιλική προς το περιβάλλον

0
64
nuclear-energy-environment

Tη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ως βασικό καύσιμο και φιλικής προς το περιβάλλον, αρχίζουν και εξετάζουν οι χώρες της Ευρώπης , δύο δεκαετίες μετά το ατύχημα στο Τσερνομπίλ. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού κατέθεσε πρόταση σχετικά με το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση είναι σε μορφή Διακήρυξης και υπογεγραμμένη από 61 ανώτατα στελέχη εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού με αφορμή τις κλιματικές αλλαγές και την οικονομική κρίση, επιδιώκει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, ως βασικό φτηνό καύσιμο και με μηδενικές εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα.

Η εταιρείες που υπογράφουν την συγκεκριμένη Διακήρυξη, δεσμεύονται να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το 2050, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ζητούν από την ΕΕ να τους παρέχει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ζητούν δηλαδή να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο υψηλές τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων που συνδυάζουν τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα, αλλά και να συνδυάζουν  τη χρήση παραγωγής θερμότητας, ηλεκτρισμού και πυρηνικής ενέργειας παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ιταλία, που είχαν ψηφίσει παλιότερα υπέρ της απαγόρευσης της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, τώρα έρχονται στο προσκήνιο και ζητούν να επανέρθει η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για κοινωφελείς σκοπούς και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Ήδη στο Κανταράς της Γαλλίας δρομολογούνται διαδικασίες για το λεγόμενο «Πείραμα του Αιώνα». Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα υπέρ-αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης, τον λεγόμενο ITER που θα λύσει το πρόβλημα εξοικονόμησης ενέργειας σε ολόκληρο το κόσμο.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εκτιμά σε πρόσφατη μελέτη της, πως τα επόμενα χρόνια θα κατασκευαστούν 100 καινούργια πυρηνικά εργοστάσια σε ολόκληρο το κόσμο. Ήδη μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί αιτήσεις για αδειοδότηση 40 καινούργιων πυρηνικών εργοστασίων.

Στην Ελλάδα, ο καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ Μ. Αντωνόπουλος- Ντόμης δηλώνει ότι, η χώρα μπορεί να στραφεί στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο δημιουργούνται προβλήματα από την έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για ένα ένα πυρηνικό εργοστάσιο που θα πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για την ασφάλεια του περιβάλλοντος. Εκτός αυτού απαιτούνται και μεγάλα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του έργου. Η Ελλάδα ως σεισμογενής χώρα, θα πρέπει να ακολουθήσει ξένες προδιαγραφές κατασκευής, όπως στην Ιαπωνία που κατασκευάζουν τους αντιδραστήρες με την πρόβλεψη ότι το επίκεντρο του σεισμού θα βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Σχόλια