Αυτόνομα ρομποτικά ψάρια ένα όπλο εναντίον της θαλάσσιας ρύπανσης

0
39
robotic-fish-agagainst-sea-pollution

Αυτόνομα ρομποτικά ψάρια, κατασκευάστηκαν  από βρετανούς επιστήμονες με στόχο τον εντοπισμό πιθανής ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων. Τον επόμενο χρόνο, τα πέντε πρώτα ρομποτικά ψάρια ,θα αφεθούν ελεύθερα στο λιμάνι Χιχόν της Βόρειας Ισπανίας, για να μετρήσουν τα επίπεδα ρύπανσης.

Αν πετύχει το εν λόγω πείραμα, τότε οι επιστήμονες σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα ρομποτικά ψάρια είναι αυτόνομα και δεν λειτουργούν με τηλεχειριστήριο αλλά με μπαταρίες που επαναφορτίζονται κάθε οχτώ ώρες, όταν επιστρέφουν στη βάση τους.

Κατασκευάστηκαν από το πανεπιστήμιο του Έσσεξ σε συνεργασία με τον συμβουλευτικό όμιλο μηχανικής ΒΜΤ Group, με χρηματοδότηση της Ευρωπαίκης Ένωσης και κοστίζουν 20 χιλιάδες λίρες το καθένα.

Το ψάρι- ρομπότ μιμείται απόλυτα την κίνηση του αληθινού ψαριού, έχει σχήμα γατόψαρου, με μήκος ενάμισι μέτρο και είναι άριστα εξοπλισμένο με χημικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν βλαβερά στοιχεία, ακόμα και σε μικρό ποσοστό. Τις πληροφορίες που θα συλλέγει θα τις μεταδίδει στη στεριά μέσω Wi-Fi.

Η διαφορά των ρομποτικών ψαριών με τα υπόλοιπα ψάρια είναι ότι θα μπορούν να επιζήσουν και σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης που έχουν προκληθεί από διαρροές σκαφών. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, είναι ο καλύτερος τρόπος για τη συλλογή στοιχείων για το περιβάλλον γιατί μπορούν να μείνουν αρκετές ώρες στο νερό, χωρίς να «ενοχλήσουν» τους υπόλοιπους θαλάσσιους οργανισμούς του βυθού.

Σχόλια