Άη Στράτης το πρώτο «πράσινο» νησί στην Ελλάδα

0
35
ai-stratis

Ο Άη Στράτης, το πρώτο «πράσινο» νησί στην Ελλάδα, μέσα στο 2009 και θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες εξ΄ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, κόστους 10 εκ..ευρώ, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν αφορούν κυρίως φωτοβολταικά, αιολική ενέργεια, παραγωγή βιοενέργειας με χρήση της βιομάζας.

Το ακριτικό νησί επιλέχθηκε λόγω του μικρού αριθμού κατοίκων που περιορίζονται στους 250. Με την εφαρμογή των υφιστάμενων τεχνολογιών, που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ο Άη Στράτης μπορεί να γίνει ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί.  Σε περίπτωση που πετύχει, το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά της Ελλάδας, όπως η Νίσυρος και η Τήλος.

Τα έργα που θα γίνουν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, θα αρχίσουν μέσα στο 2009 ,ενώ οι μελέτες που θα γίνουν από την ΔΕΗ, το Πολυτεχνείο, το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιου Αιγαίου, θα τελειώσουν το Μαίο.

Οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν βασίζονται σε συστήματα μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, γεωθερμική ενέργεια, αιολική ενέργεια, αξιοποίηση της βιομάζας, υδροηλεκτρικά έργα και συστήματα παραγωγής ενέργειας από τα κύματα.

Το σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση των μέσων μεταφοράς του νησιού με ηλεκτρικά. Κατ” επέκταση, αυτοκίνητα, μοτο-ποδήλατα και καΐκια θα αντικατασταθούν με ηλεκτρικά ή υβριδικά.

Η υλοποιήση του εν λόγω προγράμματος θα καταστήσει τον Αη Στράτη το τέταρτο «πράσινο» νησί σε ολόκληρο το πλανήτη. Τα άλλα τρία είναι το King Island στην Αυστραλία, το Samsoe στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία.

Σχόλια