Παγκόσμια Ημέρα Νερού 22 Μαρτίου

0
7

world-water-day

Παγκόσμια ημέρα Νερού ήταν την Κυριακή και τα στοιχεία διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι το 2050 η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Γης θα οδηγήσει στο φαινόμενο της λειψυδρίας.

Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει περισσότερο πόσιμο νερό, ενώ οι δραματικές αλλαγές του κλίματος  μελλοντικά θα φέρουν μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Με την ιλιγγιώδη ταχύτητα που λιώνουν οι πάγοι και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν, θα πρέπει να γίνει μια πιο συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων για να αποφευχθεί το φαινόμενο της λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν 263 διασυνοριακοί υδάτινοι διάδρομοι που ενώνουν 145 χώρες και εκτιμάται ότι η έλλειψη νερού θα λειτουργήσει ως καταλύτης για πιθανές συγκρούσεις στο μέλλον μεταξύ των χωρών.   Πάνω από 300 διεθνείς συμφωνίες έχουν γίνει για το νερό, που δείχνουν ότι οι κοινοί υδάτινοι πόροι συντελούν ως ειρηνοποιός δύναμη και ενισχύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών.

Τα προγράμματα διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού θα πρέπει να εφαρμοστούν σε πιο ικανοποιητικό βαθμό για να υπάρξουν αποθέματα.

Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόσβαση στο καθαρό πόσιμο νερό,  ένας αριθμός που θα μπορούσε να είναι 3 δισεκατομμύρια σε 20 έτη.

Η UNESCO υποστηρίζει ότι το 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρει από ασθένειες που συνδέονται με το νερό, ενώ 3εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας νερού που καταναλώνουν.

Σχόλια