Εμφιαλωμένο νερό μια βλαβερή, ενεργειακή σπατάλη

3
28
mineral-water

Καταστροφικό είναι το ενεργειακό αποτύπωμα που αφήνει ένα πλαστικό μπουκάλι, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Πασίφικ, στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας. Ένα πλαστικό μπουκάλι, εκτός του ότι δεν διασπάται ποτέ, για την παραγωγή του χρειάζονται 150εκ. βαρέλια πετρελαίου το χρόνο.

Όπως αποκάλυψε η ομάδα του δρ. Πίτερ Γκλάικ από το Ινστιτούτο Πασίφικ, για την παραγωγή του εμφιαλωμένου νερού καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Ενέργεια καταναλώνεται και για τη δημιουργία της ετικέτας, την εμφιάλωση, τη μεταφορά και η διανομή του.

Επιπλέον, η διαδικασία παραγωγής του πλαστικού μπουκαλιού, έχει σαν αποτέλεσμα την εκπομπή εκατομμυρίων τόνων ρύπων, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό.

Η παγκόσμια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχτεί στα ύψη, δεδομένου ότι το 2007 πουλήθηκαν περίπου 200 δις.λίτρα εμφιαλωμένου νερού, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 70% σε σχέση με το  2001. Σημειώνεται ότι έχει ξεπεράσει πλέον και τις πωλήσεις γάλατος και μπύρας, παγκοσμίως.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι, η ενέργεια που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού της βρύσης είναι εκατοντάδες φορές μικρότερη, από εκείνη που χρησιμοποιείται για το εμφιαλωμένο νερό.

Η επιβάρυνση που προκαλούν τα πλαστικά μπουκάλια στο περιβάλλον είναι τεράστια, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας τους δεν ανακυκλώνεται και καταλήγει στα σκουπίδια.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το περιβάλλον, η αμερικάνικη οργάνωση Charity Water κατασκεύασε το πρώτο οικολογικό μπουκάλι νερού που σέβεται το περιβάλλον. Το οικολογικό μπουκάλι κοστίζει 20 δολάρια ,ενώ το 98,5% της τιμής του προορίζεται για τη χρηματοδότηση υδρευτικών έργων και γεωτρήσεων σε αφρικάνικες χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

3 Σχόλια

  1. Εγινε λοιπον η διαπιστωση. Τι προτεινετε ωστε να μειωθει η ζημια?
    Νερο απο τη βρυση? Χρηση φιλτρου? Κατασκευη των πλαστικων μπουκαλιων
    με χρηση ενεργειας φιλικης στο περιβαλλον? Γυαλινα ανακυκλουμενα μπουκαλια?
    Στην ολη ιστορια δεν θα πρεπει να ξεχναμε και ποσες θεσεις εργασιας
    δημιουργει καθε δραστηριοτητα.

Comments are closed.