Η ξηρασία απειλεί την Ευρώπη

0
42
aridity

Η Ευρώπη κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με αλλεπάλληλα κρούσματα παρατεταμένης ξηρασίας, που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών της, λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών, εφόσον δεν λαμβάνονται  μέτρα  μείωσης των εκπομπών του άνθρακα.

Η Rachel Waren, διεπιστημονική ερευνήτρια του Κλίματος και των μεταβολών του, από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, στο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή του πλανήτη μας που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη, παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης, σύμφωνα με την οποία, η ξηρασία θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή τις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης.

Για την  Ισπανία, τη Πορτογαλία, τη νότια Ιταλία, την  Ελλάδα αλλά και για τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο θάλασσα ,οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς όπως λέχθηκε στο Συνέδριο, θα μετατραπούν σε ερήμους και οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι πολύ δύσκολες.

Η εφαρμογή αυστηρότερων  ελέγχων στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας δυσάρεστης εξέλιξης.. ..

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας παλαιότερης έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια, ο αριθμός και η ένταση των φαινομένων  ξηρασίας στην ΕΕ, αυξήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς. Το φαινόμενο της ξηρασίας δεν παρουσιάζεται με την ίδια ένταση σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, πλήττει δε περισσότερο τα νοτιότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ξηρασία και η ερημοποίηση, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών αρνητικών παραγόντων και οδηγεί σταδιακά στην υποβάθμιση του εδαφικού πλούτου. Κάτι τέτοιο όμως, επηρεάζει αρνητικά ασχολίες , που έχουν σχέση με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του εδάφους (πχ γεωργία, κτηνοτροφία κτλ..).

Η μακροχρόνια υπερεκμετάλλευση των αγροτικών εκτάσεων, η αλόγιστη κατανάλωση των υδάτινων αποθεμάτων, η κλιματική αλλαγή και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν στην εμφάνιση φαινομένων ξηρασίας.

Έτσι και ενώ, στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης παρατηρούνται έντονα και συχνά καιρικά φαινόμενα κακοκαιρίας, στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, τα πράγματα φαίνονται να είναι ακόμα πιο συμβατικά, καθώς υπάρχει  σχετική καλοκαιρία αλλά με τον κίνδυνο να εμφανιστεί και πάλι σύντομα η λειψυδρία.

Σχόλια