Εμπορικά πλοία ρυπαντές της ατμόσφαιρας

0
883
cargo-ship-pollution

Τα εμπορικά πλοία εκπέμπουν σχεδόν 50% περισσότερα σωματίδια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα σε σχέση με την ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με μελέτη αμερικανών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γεωφυσικής  ‘’Journal of Geophysical-Atmospheres’’ της Αμερικάνικης Γεωφυσικής Ένωσης, τα πλοία εκπέμπουν 1 εκ. κιλά σωματιδίων κάθε χρόνο. Είναι η πρώτη μελέτη, που δίνει πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί η ναυτιλία, παγκοσμίως.

Η ρύπανση που προκαλείται από τα πλοία επηρεάζει τόσο το γήινο κλίμα όσο και την υγεία των ανθρώπων που ζουν στις παράκτιες περιοχές. Μια προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την σωματιδιακή ρύπανση με πρόωρους θανάτους στις εν λόγω περιοχές. Το 70% των θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποιείται σε απόσταση 350 χλμ. από τις ακτές και τίθεται σοβαρό ζήτημα για την δημόσια υγεία των κατοίκων.

Τα εμπορικά πλοία απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα σωματίδια και διοξείδιο του άνθρακα. Τα σωματίδια συντελούν στη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη ενώ το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί το 3% όλων των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου.

Τα εκπεμπόμενα σωματίδια είναι τα ίδια ρυπογόνα σωματίδια με αυτά που εκπέμπουν οι μηχανές ντήζελ των αυτοκινήτων και φορτηγών. Το μέγεθος της ρύπανσης εξαρτάται από την περιεκτικότητα των ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο.

Τα σωματίδια που εκπέμπουν τα πλοία περιέχουν και άλλες ρυπογόνες ουσίες που παραμένουν αιωρούμενες στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να πέσουν στην γη μέσω της βροχής.

Σχόλια