Ο δικηγόρος που τα 'βαλε με τον αμίαντο μας μίλησε αποκλειστικά

0
323

kalamidas-about-asbestosΝέα δεδομένα στην ελληνική νομολογία δημιουργεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για χρηματική αποζημίωση ύψους 600.000 ευρώ στην οικογένεια τεχνίτη οχημάτων, ο οποίος που εισέπνεε αμίαντο στον χώρο εργασίας του με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από καρκίνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε για το econews.gr ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Δημήτρης Καλαμίδας, έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε κινδύνους στο χώρο εργασίας τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Καλαμίδας, σε υποθέσεις όπως αυτή, είναι σημαντικό να υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να συνδέουν άμεσα τη βαριά ασθένεια του θύματος με τις συνθήκες και τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στον χώρο εργασίας, και στα οποία να μπορεί να βασισθεί το αρμόδιο Δικαστήριο που θα επιληφθεί της υπόθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καλαμίδας επισήμανε ότι έγγραφα όπως εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία, γνωματεύσεις ιατρών, τυχόν μαρτυρίες συναδέλφων του θύματος κτλ θεωρούνται πολύ σημαντικά στοιχεία για τέτοιες υποθέσεις καθώς συμβάλλουν στον σχηματισμό δικαστικής κρίσης.

Όπως γενικότερα μας αποκάλυψε ο κ. Καλαμίδας, η ελλιπής τήρηση μέτρων ασφαλείας από πλευράς εργοδοτών είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, δυστυχώς, ως μεμονωμένο, και εκκρεμούν και άλλες σχετικές υποθέσεις στα Δικαστήρια. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι φοβούνται να κινηθούν δικαστικά, ακόμα και όταν γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι τα μέτρα ασφαλείας στον χώρο εργασίας τους είναι ανεπαρκή.

Το econews.gr έχει στην κατοχή του την εν λόγω απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία ήδη δημοσιεύθηκε σε πολλές απογευματινές εφημερίδες και σε βάσεις νομικών δεδομένων και νομικά περιοδικά εξαιτίας της εξέχουσας σημασίας της.

Όπως λοιπόν κρίθηκε από το Δικαστήριο, στο χώρο εργασίας του εκλιπόντος υπήρχε αμίαντος. Η εισπνοή ινών αμιάντου ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως αμιάντωση, καρκίνο των πνευμόνων και μεσοθηλίωμα.

Ο θανών άτυχος τεχνίτης εργαζόταν στις αστικές συγκοινωνίες από το 1983 μέχρι το 2006 με κύριο αντικείμενο των καθαρισμό των φρένων των λεωφορείων. Από το 1983 και για τα επόμενα έξι χρόνια, ο εκλιπών εισέπνεε αμίαντο στον χώρο εργασίας του. Η κατάσταση άλλαξε το 1999 καθώς με Υπουργική Απόφαση απαγορεύτηκε η παραγωγή, πώληση και τοποθέτηση φρένων με αμίαντο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 70/88, η εργοδότρια εταιρεία όφειλε όλα αυτά τα χρόνια να λαμβάνει προστατευτικά μέτρα για τους εργαζόμενους που έρχονταν σε επαφή με τον αμίαντο.

Πιο συγκεκριμένα, η εργοδότρια εταιρεία όφειλε να διεξάγει μετρήσεις του αμιάντου στον αέρα του χώρου εργασίας, να τηρεί τα γενικά μέτρα πρόληψης και να ενημερώνει τους εργαζόμενους σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων, η εταιρεία παρέλειψε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το σωματείο συνδικαλιστών είχε αντιδράσει για τα ελλιπή προστατευτικά μέτρα, όμως οι πιέσεις των εργαζομένων δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αν και η εργοδότρια εταιρεία αρνήθηκε την ασκηθείσα σε βάρος της αγωγή, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα ο άτυχος τεχνίτης να αρρωστήσει βαριά και να χάσει τη ζωή του από καρκίνο. Η εργοδότρια εταιρία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (169/2009) που καταδικάζει την εργοδότρια εταιρεία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο.

Επιπλέον, αναμένεται να αποτελέσει «χρήσιμο εργαλείο» για μελλοντικές νομικές διεκδικήσεις ανθρώπων που, ακόμα και σήμερα, εκθέτουν τον εαυτό τους σε σοβαρούς κινδύνους στον χώρο εργασίας τους.

Σχόλια