Υδράργυρος «το φινάλε μιας ιστορίας 300 χρόνων περίπου»

0
9
end-of-mercury

Νέους κανονισμούς επέβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάργηση του υδράργυρου σε συσκευές οικιακής χρήσης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατ” επέκταση, από αρχές Απριλίου, θα απαγορευτεί η πώληση προϊόντων που περιέχουν το συγκεκριμένο βαρύ μέταλλο . Ο  κανονισμός υποστηρίζεται ήδη από τα κράτη της ΕΕ και θα ισχύει για τα καινούργια όργανα ελέγχου θερμορύθμισης. Τα παλιά όργανα που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό,  θα μπορούν να επισκευάζονται και να μεταπωλούνται. Έτσι το κλασικό θερμόμετρο, θα αντικατασταθεί με ψηφιακό βιο-θερμόμετρο που θα παρέχει ασφάλεια και προστασία από τυχόν ατυχήματα με την διαρροή υδραργύρου. Σταδιακά, θα ακολουθήσουν τα  πιεσόμετρα, βαρόμετρα, μανόμετρα, σφυγμομανόμετρα. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν στο τομέα της υγείας όπου έχει δοθεί περίοδος  χάριτος 2 ετών στους κατασκευαστές για να βρουν διεξοδικές λύσεις.
Από τους 33 τόνους  υδραργύρου που χρησιμοποιούνται ετησίως στα ευρωπαϊκά κράτη, οι 25 τόνοι περίπου αφορούν την παραγωγή του κλασικού θερμόμετρου. Ο υδράργυρος θεωρείται ιδιαίτερα τοξικός όταν έρθει σε επαφή με το περιβάλλον ή με τον ανθρώπινο οργανισμό αφού προκαλεί αλλεργίες, νευρολογικές και εγκεφαλικές ανωμαλίες.  Αν και τα υπόλοιπα κράτη έχουν πάρει μέτρα για την ανακύκλωση των προϊόντων αυτών, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, κος Φίλλιπος Κυρκίτσος, δηλώνει ότι  αυτή την στιγμή υπάρχουν διαδικασίες μόνο για την ανακύκλωση φωτιστικών σωμάτων και υδραργυρικών διακόπτων. Η συλλογή τους γίνεται σε ειδικούς κάδους και αποστέλλονται στο εξωτερικό για να επεξεργαστούν.

Σχόλια