Το οικολογικό κτίριο του μέλλοντος

1
21
sustainable-building1

Όλο και περισσότερες προσπάθειες γίνονται στις μέρες μας για τη διάσωση του πλανήτη. Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής έχουν ταχθεί και οι αρχιτέκτονες προσπαθώντας να δώσουν έξυπνες λύσεις για κτίρια και σπίτια φιλικά προς το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, οι αρχιτέκτονες προσπαθούν μέσω ερευνών για την εξοικονόμηση της ενέργειας, να δημιουργήσουν κτίρια  φιλικά προς το περιβάλλον έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό φυσικά απαιτεί στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στο πλανήτη, ωθεί τους επιστήμονες και τους περιβαλλοντολόγους να αναζητούν συνεχώς νέες μεθόδους και τεχνικές για την μείωση της  ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια .

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 13 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο του Cityscape στο Μάσνταρ του Αμπού Ντάμπι θα παρουσιαστεί ένα «περιβαλλοντικό κτίριο», φιλικό προς το περιβάλλον. Στο μεταξύ, στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο κτιρίου το οποίο αποθηκεύοντας ηλιακή ενέργεια δίνει τη δυνατότητα θέρμανσης το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι διατηρεί το σπίτι δροσερό.

Ένα αντίστοιχο κτίριο έχει κατασκευαστεί στην Ισπανία. Το εν λόγω κτίριο έχει εκπληκτικό design, ενώ είναι χτισμένο με υλικά που απορροφούν και αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια . Προς το παρόν,  το κόστος τέτοιου είδους κατασκευών είναι αρκετά υψηλό, όμως υπολογίζεται ότι μελλοντικά οι τιμές θα πέσουν. Η κατασκευή «περιβαλλοντικών και ενεργειακών κτιρίων» καθίσταται απαραίτητη για τη διάσωση του πλανήτη και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα οικολογικά κτίρια ήδη, ειδικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όχι απλά δεν είναι πιο ακριβά, άλλα από την ενέργεια που εξοικονομείται, εκτός από το περιβάλλον είναι και η τσέπη μας κερδισμένη. Επίσης, οι οικολογικές κατασκευές μπορεί να έχουν και πολύ ωραία αρχιτεκτονική πλέον. Μακάρι στο σύντομο μέλλον να βλέπουμε πολλά τέτοια σπίτια και στην Ελλάδα.

Comments are closed.