Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη

0
14
pasok-environmental-plan1

Η μετάβαση σε μία οικονομία, φιλική προς το περιβάλλον με την ταυτόχρονη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πολιτικών για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας, η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και η οικονομία στους φυσικούς μας πόρους, στα δάση και στις προστατευμένες περιοχές, στις πράσινες υποδομές και το δημόσιο περιβάλλον. Αυτές είναι οι τρεις προτεραιότητες, που συγκροτούν το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την «Πράσινη Ανάπτυξη», το οποίο παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, παρουσία του έλληνα κοινοτικού επιτρόπου, Σταύρου Δήμα, του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Αρθούρου Ζερβού και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και οργανισμών.

«Η σημερινή κρίση έχει άμεση σχέση με το τέλος ενός οικονομικού μοντέλου, που προωθούσε την ανάπτυξη χωρίς να εγγυάται τη βιωσιμότητα και την ευημερία της κοινωνίας μας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την ανατροπή ενός αναπτυξιακού μοντέλου, που, όπως είπε, πνέει τα λοίσθια. «Πρέπει να πούμε τέρμα στο κράτος – θεατή, που παραδίδει κάθε δημόσιο αγαθό βορά στην κερδοσκοπία, να προχωρήσουμε προς μία ανάπτυξη, που βάζει όρια στη βουλιμία της άναρχης αγοράς και έχει ως επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο κύριος Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για στρεβλή οικονομική ανάπτυξη της χώρας τονίζοντας ότι η πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που είναι το μέλλον της χώρας, όπως οι κατασκευές, οι μεταφορές, ο τουρισμός, τα γεωργικά μας προιόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό. Κατά τον κύριο Παπανδρέου η πράσινη ανάπτυξη είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αλλαγή του σημερινού ελληνικού κράτους από τον πελατειακό στον πράσινο σχεδιασμό, στη συμμετοχική παραγωγή ενέργειας, στη συμμετοχική οικονομία και δημοκρατία.

Ο κύριος Παπανδρέου εκτίμησε ότι η μετάβαση στο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο θα γίνει με οικονομικά και θεσμικά εργαλεία, όπως η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση με ισχυρή δημόσια επένδυση στην έρευνα, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου» και τη συμμετοχή του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτεί τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Για τη newslink Σπύρος Μουρελάτος

Σχόλια