Κλιματική αλλαγή: «κύμα προσφύγων» εξαιτίας των περιβαλλοντικών καταστροφών

0
196

 

climate-change-ecomigration

Προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι  σε ολόκληρο τον πλανήτη  λόγω των φοβερών κλιματικών αλλαγών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αναζητούν νέα πατρίδα.

 Βασική αιτία του «κύματος μετανάστευσης» που παρατηρείται είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς έχει προκαλέσει την άνοδο της στάθμης των ωκεανών και τον θαλασσών. Κατ’ επέκταση, τα επόμενα χρόνια πολλά νησιά κινδυνεύουν να  εξαφανιστούν από το χάρτη. 

Έντονο είναι το πρόβλημα στην Αμερική με τους τυφώνες να προκαλούν μεγάλες υλικές ζημιές και καταστροφές στο πέρασμά τους. Οι κάτοικοι των πολιτειών που έχουν πληγεί από το ακραίο αυτό φαινόμενο σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Παρόμοιο το πρόβλημα και στα νησιά Κιριμπάτι του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει συνεχώς και υπό τον φόβο της υπερχείλισης των υδάτων οι κάτοικοι μεταναστεύουν στη Νέα Ζηλανδία.

 Στις Φιλιππίνες πολλοί κάτοικοι άρχισαν και μετακομίζουν σε ορεινές περιοχές με σκοπό να προστατευτούν από τις πλημμύρες καθώς δεν υπάρχουν πια δέντρα για να συγκρατήσουν τα νερά.

Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία στην Αφρική, και ιδιαίτερα στο Μπαγκλαντές, οι οικολογικές καταστροφές έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και οι κάτοικοι αναζητούν νέους τόπους διαβίωσης με καλύτερες συνθήκες, που θα ευνοούν και την εκμετάλλευση εδαφών λύνοντας βασικά επισιτιστικά προβλήματα.

 Το φαινόμενο της μαζικής «μετανάστευσης » του πληθυσμού αρχίζει και γίνεται ολοένα και εντονότερο σε όλο τον πλανήτη και η λήψη δραστικών μέτρων εκ μέρους των κυβερνήσεων θεωρείται επιτακτική για την ανατροπή της κατάστασης.

Σχόλια