Πυρηνική συνεργασία Γαλλίας – Ιταλίας

0
9
nuclear-agreement

Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με τη Γαλλία υπέγραψε η Ιταλία, ανοίγοντας την αγορά της στις γαλλικές επιχειρήσεις.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη κατά την Ιταλογαλλική Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη και προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών σταθμών στην Ιταλία από τη γαλλική εταιρεία EDF και την ιταλική ΕΝ.

Με την κατασκευή των τεσσάρων αντιδραστήρων τρίτης γενιάς η Ιταλία φιλοδοξεί να καλύψει το 25% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει, εκτός από την ενεργειακή συνεργασία, συνεργασία και στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, σε θέματα ασφάλειας, αποσυναρμολόγησης παλαιότερων μονάδων και διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων.

Ένα χρόνο μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, οι Ιταλοί καταψήφισαν με τη διενέργεια δημοψηφίσματος τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών στη χώρα τους. Παρόλαυτά, η ανάγκη της Ιταλίας να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο την ώθησε να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια.

«Η Γαλλία μας διαθέτει την τεχνογνωσία της και αυτό θα μας επιτρέψει να εξοικονομήσουμε αρκετά χρόνια και να αρχίσουμε την κατασκευή των σταθμών το 2013», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμισε ότι η πυρηνική ενέργεια θεωρείται κλειδί για την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προστατεύσει τις βιομηχανίες των μελών της έτσι ακριβώς όπως κάνουν και οι ΗΠΑ.

Σχόλια