Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΔΕΗ για κοπή δέντρων στη Μαυροπηγή

2
30
mavropigi-forest

Στα 40.000 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο που επέβαλε η νομαρχία Κοζάνης στη ΔΕΗ επειδή έκοψε δέντρα στο δάσος Μαυροπηγής χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει την απαιτούμενη άδεια.

Η ΔΕΗ προχώρησε στην κοπή δέντρων ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με τον νομάρχη Κοζάνης, Γιώργο Δακή, η ΔΕΗ είχε ζητήσει από τη νομαρχία να εκδοθεί απόφαση που θα της εξουσιοδοτεί την επέμβαση στο δάσος, ώστε από την εκμετάλλευση του εδάφους να τροφοδοτείται με λιγνίτη ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της Πτολεμαΐδας.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή προβλέπει την έκδοση της σύμφωνης γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας. Η απόφαση εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την προϋπόθεση η ΔΕΗ να δενδροφυτεύσει έκταση πενταπλάσια από εκείνη του δάσους της Μαυροπηγής.

Πριν όμως φτάσει η απόφαση στη νομαρχία και πριν δοθεί νόμιμη έγκριση, η ΔΕΗ ξεκίνησε τις εργασίες στην περιοχή.

Ακολούθησε αυτοψία του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, που διαπίστωσε την παράνομη επέμβαση της ΔΕΗ Α.Ε. στο δάσος Μαυροπηγής, καθώς και γραπτή αποδοχή της παράβασης από πλευράς επιχείρησης.

«Η ομόθυμη απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για σεβασμό της κείμενης νομοθεσίας από πλευράς ΔΕΗ αποτελεί μη διαπραγματεύσιμο όρο», δήλωσε ο νομάρχης Κοζάνης προσθέτοντας ότι «δεν είναι θέμα ποσού, είναι θέμα τάξης και συμβολισμού».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της μονάδας περιβάλλοντος και μεταλλευτικής υποστήριξης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Ζαραφίδης, τόνισε πως «η ΔΕΗ θα υποβάλει ένσταση προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την επιβολή του προστίμου, καθώς και η τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας αποφάσισε να συναινέσει».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην «κωλυσιεργία υπηρεσιών και διαδικασιών», που, όπως τόνισε, «έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του ορυχείου».

Πριν ένα χρόνο, ο νομάρχης είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ για αποθέσεις χωμάτων εκτός του χώρου που όριζε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή της Μαυροπηγής. Η εταιρεία είχε καταθέσει ένσταση στον περιφερειάρχη, η οποία όμως απορρίφθηκε.

2 Σχόλια

 1. Όλα για το καλό και την πρόοδο της χώρας και το κέρδος κάποιων.
  Το περιβάλλον και τους κατοίκους της Μαυροπηγής δεν τους σκέφτεται κανείς.
  Αναπληρώνεται η υγεία τους και το φυσικό κάλλος του δάσους αυτού?
  Ποιά τα αποτέλεσματα απ” όλα αυτά τα πρόστιμα?
  Ο νομάρχης θα τα διαθέσει για θέσεις εργασίας των ανέργων των πληττόμενων χωριών ή για την προστασία του περιβάλλοντος?
  Ο δήμαρχος την δεντροφύτευση της πενταπλάσιας έκτασης,του κατεστραμένου δάσους, που ζήτησε, θα πραγματοποιήσει στην τοποθεσία «ΚΟΥΡΊ»,όπου θα μετεγκατασταθεί το χωριό, οι άλλες υποδομές έγιναν?

 2. Υποχρέωση όλων το πρόστιμο να πάει σε δενδροφυτεύσεις και φυσική ανάπλαση του κατεστραμένου δάσους

Comments are closed.