Αφρική: η τοξική χωματερή της Ευρώπης

0
11
africa-toxic-waste

Τόνοι τοξικών αποβλήτων από δημοτικές χωματερές στη Δύση μεταφέρονται παράνομα σε χώρες της Αφρικής και κυρίως στη Νιγηρία και τη Γκάνα.

Πιο συγκεκριμένα, εκατοντάδες χιλιάδες άχρηστα αντικείμενα, όπως σπασμένες τηλεοράσεις και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καταλήγουν σε εμπόρους δήθεν για μεταπώληση.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι οι οικιακές συσκευές πρέπει να αποσυναρμολογούνται ή να ανακυκλώνονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace η διαδικασία αυτή στην Αφρική συντελείται παράνομα, από νεαρά άτομα που εργάζονται σε τοξικές χωματερές κάτω από άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες.

Στην έκθεση που δημοσίευσε η περιβαλλοντική οργάνωση, αποκαλύπτεται ότι νεαρά άτομα αποσυναρμολογούν τις ηλεκτρονικές συσκευές με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε τοξικά και επικίνδυνα χημικά όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο.

Όπως δήλωσε η περιβαλλοντολόγος Iza Kruszewskahe, η οργάνωση κατάφερε να εντοπίσει μια τηλεόραση που μεταφέρθηκε από την Βρετανία στην Αφρική, υποτίθεται ως μεταχειρισμένη.

Πριν φύγει η συσκευή από την Βρετανία, μέλη της οργάνωσης είχαν φροντίσει να αδειάσουν το περιεχόμενό της και να τοποθετήσουν στη θέση του συσκευή ανίχνευσης, με τη βοήθεια της οποίας κατέστη δυνατός ο εντοπισμός.

Σχόλια