Ασωπός ποταμός: έγκλημα χωρίς τέλος

1
251
aswpos-river-pollution1

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η ρύπανση του Ασωπού ποταμού και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης επιπλέον βιομηχανικών μονάδων στη Βοιωτία αλλά και η δημιουργία ενεργειακών κέντρων.

Στο μεταξύ, ανεξάρτητες έρευνες από πανεπιστημιακά ιδρύματα αποδεικνύουν ότι η ρύπανση του Ασωπού ξεπερνά τα όρια της Αττικής και της Βοιωτίας και επεκτείνεται σε όλο τον Ευβοϊκό κόλπο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, τα υπόγεια ύδατα στην περιοχή του Ασωπού είναι εξαιρετικά τοξικά καθώς καταγράφονται συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού.

Επιπλέον, μετά από δειγματοληψία, εντοπίστηκαν στα ύδατα του Ασωπού υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου, νιτρικών, φωσφορικών αλλά και ολικού χρωμίου.

Η μεγαλύτερη καταστροφή εντοπίζεται στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, όπου οι συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου στα υπόγεια ύδατα ξεπερνούν τα 1.000, ακόμα και τα 2.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα Οινόφυτα έφερε στην επιφάνεια τρομακτικά στοιχεία για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη βιομηχανική ζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, αποδείχτηκε ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό για την πρωτοβάθμια επεξεργασία των αποβλήτων, αποφεύγουν όμως να τον χρησιμοποιούν δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος παραγωγής των προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι ότι επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα ξεχύνονται ανεξέλεγκτα στους χωματόδρομους.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής των Οινοφύτων αυξάνονται συνεχώς, ενώ την τελευταία 15ετία οι θάνατοι από τη συγκεκριμένη ασθένεια τετραπλασιάστηκαν.

Παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, οι βιομηχανίες παραμένουν ατιμώρητες και το περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται. Απ’ ότι φαίνεται τα τσουχτερά πρόστιμα δεν αποτελούν δραστικό μέτρο, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού να μολύνουν το περιβάλλον όλο και περισσότερο.

Πηγή: i – live

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. opos exoune kanei ton asopo pane na kanoune k to sperxeio!edo k meres pethainoun psaria k lene pos ftene oi fertes iles tou potamou!!!!MA EINAI DINATON?????????to potami fernei fertes iles edo k ekantontades xronia giati proti fara pethainoun psaria k malista tosa polla???mipos ftaiei k i alagi xromatos tou nerou??den ixera pou allou na apethintho!an mporeite kante kati!Y.G KAPOTE PINAME NERO APO TO SPERXEIO!!!!!

Comments are closed.