Απίστευτη ποικιλία ζωής στις πολικές θάλασσες

0
10
sea-life-polar-sea

Ανατρεπτικά στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια αναφορικά με τη θαλάσσια ζωή στο βόρειο και το νότιο πόλο μετά από πρόσφατη απογραφή, κατά την οποία καταγράφηκαν 5.500 και 7.500 είδη ψαριών αντίστοιχα. Μέχρι το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες πίστευαν ότι δεν υπήρχε ζωή σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες όμως, όπως αποδείχτηκε, έκαναν λάθος.

“Μέχρι στιγμής τα υπάρχοντα κείμενα έκαναν λόγο για περιορισμένη βιοποικιλότητα στους πόλους σε σχέση με τις τροπικές θάλασσες αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι συμβαίνει το αντίθετο” δήλωσε η Victoria Wadley, ερευνήτρια από την Australian Antarctic Division που πήρε μέρος στη μελέτη και την απογραφή.

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι υπάρχουν δεκάδες ίδια είδη ψαριών και μαλακίων στο βόρειο και το νότιο πόλο και αναρωτιούνται πως χωρίσθηκαν…

“Δυστυχώς γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για το διάστημα παρά για την θαλάσσια ζωή του πλανήτη μας”   τόνισε η Gilly Llewellyn υπεύθυνη του ωκεανολογικού προγράμματος για την WWF – AUSTRALIA.

Οι περισσότεροι οργανισμοί  που εντόπισαν οι επιστήμονες θεωρούνται «απλές μορφές ζωής», γνωστές ως ασπόνδυλοι ή αλλιώς ζωικής μορφής οργανισμοί χωρίς ραχοκοκαλιά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν θαλάσσιες αράχνες σε μέγεθος παλάμης, μαλακά όστρακα που έμοιαζαν σαν γαρίδες και ζουν σε βάθος 3,000 μέτρων, θαλάσσια πουλιά, 5 είδη φαλαινών και διάφορα άλλα γεγονός που τους παροτρύνει να συνεχίσουν αναλυτικά τις έρευνες τους για να ανακαλύψουν πως όλα αυτά τα είδη αποχωρίσθηκαν μεταξύ τους.

Το έργο των ερευνητών ήταν πάρα πολύ δύσκολο γιατί είχαν να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες  που επικρατούν, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να προστατευθούν και από τις πολικές αρκούδες. Αυτός είναι και ο λόγος που τους ακολουθούσαν ειδικοί φρουροί επιβλέποντας τις περιοχές που επισκέπτονταν.

Η απογραφή έχει διάρκεια 10 χρόνων και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευθεί το 2010 οπότε και θα αποκαλυφθούν περισσότερες πληροφορίες για τη θαλάσσια ζωή στους πόλους.

Σχόλια