Ωκεανοί: θετικές εξελίξεις για τη θαλάσσια ζωή

0
36
pacific-ocean

Κάποιες χώρες του ειρηνικού ωκεανού προστατεύουν με επιτυχία τους κοραλλιογενείς τους υφάλους και τις ποικιλίες των ψαριών με αποτέλεσμα να μην απειλούνται πολλά είδη με εξαφάνιση, ενώ παρατηρήθηκε ότι ακόμα και οι φάλαινες γυρνούν πίσω.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν για το μέλλον των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Η Αυστραλία έχει καταφέρει να προστατεύσουν πολλά είδη ψαριών, τη ζωή στους υφάλους και τα κοράλλια τα οποία προστατεύουν από την κλιματική αλλαγή, απειλούνται όμως από την υπερβολική αλιεία.

Η κυβέρνηση Μπους είχε κάνει ελάχιστα πράγματα για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής όμως ο Μπάρακ Ομπάμα έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένα μέτρα, και ήδη υλοποιεί περιβαλλοντικά σχέδια που τονώνουν ταυτόχρονα και την οικονομία.

«Οι αναπτυγμένες χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να προστατεύουν τις περιοχές αλιείας, ωστόσο έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος με την ανακήρυξη «Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών», δήλωσε ο Τζόσουα Κίνερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο της γενικότερης αύξησης διάφορων πληθυσμών του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην Αγγλία παρατηρήθηκε αύξηση των οστρακοειδών και του μπακαλιάρου.

Παρόλαυτα τα προβλήματα παραμένουν. «Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ψάρια αλλά τους ψαράδες…και είναι δύσκολο να αλλάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά», δήλωσε ο Άντριου Ρόσεμπεργκ, από το πανεπιστήμιο New Hampshire.

Σχόλια