Απαγόρευση λιθάνθρακα και στροφή στην πράσινη ενέργεια

0
2
coal-renewable-energy

Οριστικά εγκαταλείπει η κυβέρνηση το θέμα του λιθάνθρακα παγώνοντας τα σχέδια της ΔΕΗ και των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτρισμού με το συγκεκριμένο καύσιμο.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκαθάρισαν ότι η πυρηνική ενέργεια και ο λιθάνθρακας δεν περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι αναφορικά με το λιθάνθρακα υπάρχει τροποποίηση της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η ΔΕΗ αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει το επενδυτικό της σχέδιο που προέβλεπε τη δημιουργία δυο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι ο λιθάνθρακας δεν θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας ως και το 2020.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της χρήσης επέκτασης φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αυτή τη στιγμή αποτελούν βασική προτεραιότητα στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι το υπουργείο λαμβάνει υπ’ όψη του τις αντιδράσεις όμως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία δια στόματος του αντιπροέδρου της, κ. Πανάγου, έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση συγκεκριμένων μορφών ενέργειας».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Πανάγος, η χώρα μας αντιμετωπίζει έλλειμμα ενέργειας και σε ετήσια βάση οι ενεργειακές της ανάγκες ισούνται με την παραγωγή ενός θερμικού εργοστασίου.

«Τόσο το φυσικό αέριο όσο και οι εισαγωγές ρεύματος δεν μπορούν να αποτελέσουν τον μοναδικό τρόπο εξυπηρέτησης των ενεργειακών αναγκών», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ.

Το θετικό είναι ότι η ΔΕΗ ξεκαθάρισε ότι εντός του 2009 δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ τα ενεργειακά αποθέματα επαρκούν.

Σχόλια