Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης προβαίνει σε μέτρα στον Καϊάφα ύστερα από την καταγγελία του WWF

0
11

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Α.), που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του Δάσους Καϊάφα, έπειτα από τις καταγγελίες της WWF αποσύρει τα ερπυστριοφόρα οχήματα , δεσμεύεται να μην ανοίξει νέους δρόμους ενώ παράλληλα εντείνει την επίβλεψη των εργασιών για την προστασία του εδάφους. Ακολούθως παραθέτουμε αυτούσιο από το site της WWF το άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα-καταγγελία. Η προστατευόμενη περιοχή της Λίμνης Καϊάφα –ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα που επλήγησαν από τις περσυνές καταστροφικές πυρκαγιές- βρίσκεται ενώπιον μία δεύτερης μεγάλης καταστροφής που συντελείται στο όνομα της «αποκατάστασης». Όπως διαπιστώθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες του WWF Ελλάς που εργάζονται στην περιοχή, στα πλαίσια των εργασιών υλοτόμησης και απομάκρυνσης των καμένων δέντρων στην περιοχή ιδιοκτησίας των Ε.Τ.Α., σημειώνεται μία σημαντική καταστροφή του οικοσυστήματος. Κατά παράβαση των μελετών και των σχετικών αδειών που έχουν δοθεί, βαρέα οχήματα κινούνται πάνω στις αμμοθίνες προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή στην φυσική αναγέννηση και καταστρέφοντας τη συνοχή του αμμώδους εδάφους.

Η οικολογική υποβάθμιση από τις εργασίες αυτές είναι ανυπολόγιστη, ενώ η φθορά των εδαφών προοιωνίζεται μεγάλα προβλήματα μελλοντικής διάβρωσης. Όλα αυτά στο όνομα της αναδάσωσης της περιοχής και της ανασύστασης του δάσους κουκουναριάς (αντί του πευκοδάσους που καταστράφηκε πέρσι), μίας προσέγγισης που εξαρχής αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους ειδικούς επιστήμονες, και η οποία σε κάθε περίπτωση δε μπορεί να δικαιολογήσει την ολοκληρωτική καταστροφή και απομάκρυνση κάθε είδους βλάστησης. Από την έναρξη των εργασιών επιστήμονες της οργάνωσης βρίσκονται συνεχώς στην περιοχή παρέμβασης, προσπαθώντας να αποτρέψουν την καταστροφή, τεκμηριώνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν και ενημερώνοντας σχετικά τις αρχές. Σήμερα, η οργάνωση απέστειλε επιστολή καταγγελίας σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, ζητώντας την αναστολή των εργασιών, την άσκηση ουσιαστικής επιτήρησης της εργολαβίας, την κλήση όλων των υπευθύνων να δώσουν διευκρινίσεις για το πρόβλημα και την απαγγελία των όποιων διοικητικών ή ποινικών κυρώσεων επιβάλλονται. Τον επόμενο καιρό, η οργάνωση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν αντίστοιχες καταστροφές.

Η ΕΤΑ επισημαίνει βέβαια ότι οι μελέτες που έχει καταθέσει (τρεις τον αριθμό) έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες και αφορούν στον πίνακα υλοτομίας, στην προστασία της ορεινής λεκάνης απορροής και στη συγκράτησης αμμοθινών και την αναδάσωση του δάσους κουκουναριάς. Επίσης σναφέρει ότι θα καταθέσει μελέτη για τη δημιουργία πυροσβεστικού δικτύου με κρουνούς που θα χρησιμοποιείται για πυρόσβεση αλλά και για την άρδευση των φυτών της αναδάσωσης.

Σχόλια