Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 από το αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου.

0
6
Γενικού ενδιαφέροντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ξεκίνησε στις 17/1 στην αρμόδια Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση τού άρθρου 24 που αναφέρεται στο περιβάλλον. Η Κυβέρνηση προωθεί αναθεωρητική πρόταση των περιβαλλοντικών διατάξεων του Συντάγματος που ας σημειωθεί είχαν αναθεωρηθεί και το 2001. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό οτι έχουμε αλλαγή ρόλων. Στην πρόταση αναθεώρησης του 2001 είχε αντιδράσει και η ΝΔ, βουλευτές της οποίας είχαν χαρακτηρίσει τότε (μόλις πριν 5 χρόνια) το σχετικό άρθρο «πρωτοποριακό», «κόσμημα» και «ένα από τα πληρέστερα του κόσμου». Για γέλια ή για κλάματα? Διαλέξτε !Η πρόταση αυτή κινείται σε τρεις άξονες:

-Στη διάκριση μεταξύ δασών και δασικών εκτάσεων, ούτως ώστε οι τελευταίες να εντάσσονται με μεγαλύτερη ευκολία στο χωροταξικό και πολεδομικό σχεδιασμό. Με αυτή τη διάκριση κατά τις εκτιμήσεις έγκριτων νομικών και δασολόγων διακυβεύονται τουλάχιστον 40-45.000.000 στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων, των οποίων η αρξαμένη εδώ και χρόνια καταπάτηση και οικοπεδοποίηση θα νομιμοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί.

-Στον αποχαρακτηρισμό όσων δασικών εκτάσεων έχασαν το δασικό τους χαρακτήρα έως την έναρξη ισχύος του συντάγματος του 1975. Με αυτόν όμως τον τρόπο νομιμοποιούνται όλες οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες που έγιναν σε βάρος των δασών μέχρι το 1978, χρονολογία που έγινε η πρώτη μετά το Σύνταγμα του 1975 βλαστική απεικόνιση της χώρας. Επιπρόσθετη συνέπεια η άρση της αναδάσωσης που είχε επιβληθεί σε εκτάσεις δημόσιες και ιδιωτικές που κάηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο.

-Στην προτεινόμενη ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, που στοχεύει στην αποδυνάμωση του Συμβουλίου Επικρατείας, που για πολλούς είναι ενοχλητικό με την πολλές φορές διαπιστωμένη φιλοπεριβαλλοντική του νομολογία.

Η αναθεωρητική πρωτοβουλία αφορά και σ΄ άλλες κρίσιμες περιβαλλοντικές διατάξεις του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 117 με το οποίο κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που κάηκαν ή αποψιλώθηκαν μ” άλλον τρόπο.

Εκτιμούμε οτι αν περάσει αυτή η διπλή τροποποίηση (ελπίζουμε πως όχι) θα δοθεί η χαριστική βολή στο φυσικό περιβάλλον, ειδικά σε προνομιούχες περιοχές, όπως είναι και οι δικές μας. Χάνεται όμως έτσι το πιό ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
Προσπαθούν να αιτιολογήσουν την επιχειρούμενη αναθεώρηση με το σκεπτικό οτι με το άρθρο 24 εμποδίζεται η ανάπτυξη. Πρόκειται για τελείως αυθαίρετο ισχυρισμό καθώς η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την αναπτυξιακή διαδικασία. Επικαλούνται την ανάγκη χωροταξικής αναδιάρθρωσης της χώρας, την πολεοδομική της ανασυγκρότηση. Σε τι εμπόδισαν το Σύνταγμα και τα δάση το χωροταξικό σχεδιασμό, τον οποίο έχουν εγκαταλείψει τελείως παρά τις συνταγματικές επιταγές? Ποιός φταίει που δεν έχει φτιαχτεί ακόμα Κτηματολόγιο και Δασολόγιο όπως επιτάσσει το Σύνταγμα?
Σαφώς και χωρίς περιστροφές υποστηρίζουμε πως ο μόνος λόγος που επιχειρείται η αναθεώρηση αυτών των άρθρων είναι η εξυπηρέτηση μεγάλων κερδοσκοπικών και κοντά σε αυτά (ως κόκκαλο) μικρών συμφερόντων που επιδιώκουν την τσιμεντοποίηση των πάντων.

Η επιχειρούμενη αναθεώρηση γίνεται σε μιά χρονική περίοδο που όλοι -και πρώτες απ΄ όλους οι Κυβερνήσεις- οφείλουμε να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του Πλανήτη. Τα πρόσφατα νέα δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα περιμέναμε. Είναι πολύ χειρότερα:
-Το Εθνικό Κέντρο για την Ατμοσφαιρική Έρευνα στο Κολοράντο των ΗΠΑ υπολογίζει μετά από προσομοιώσεις οτι ο Αρκτικός Ωκεανός μέχρι το 2040 δεν θα είναι παγωμένος, αλλά ανοικτή θάλασσα. Το λιώσιμο των πάγων αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων και να «πνίξει» πολλές παράκτιες αστικές περιοχές.
-Υπολογίζουν οτι σε ελάχιστες δεκαετίες η εύκρατη ζώνη στην οποία βρισκόμαστε εμείς σήμερα θα μεταφερθεί σταδιακά στο Βόρειο τμήμα της Ευρώπης, επιφυλλάσσοντας στη Μεσόγειο τροπικό κλίμα και την απώλεια ενός μεγάλου πλεονεκτήματος.

-Πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το φαινόμενο του θερμοκηπίου προβλέπει να υπάρξει ένα νέου τύπου χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου με άγριες επιπτώσεις και από οικονομική άποψη για την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Νότιο Ιταλία

-Η πριν από δύο μήνες δημοσιευθείσα Έκθεση Stern που έγινε για λογαριασμό της βρεττανικής κυβέρνησης τεκμηριώνει τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θέτει και με οικονομικούς όρους την ανάγκη αναστροφής της κατάστασης, κάτι που φωνάζουν οι οικολογικές οργανώσεις εδώ και πολλά χρόνια (αλλά ποιός τους άκουγε).
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η χώρα μας όχι μόνο σημειώνει χαρακτηριστική υστέρηση στην εξοικονόμηση Ενέργειας και στην προώθηση των ΑΠΕ (παρά τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή τους), αλλά υπολογίζεται οτι θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της αύξησης κατά 25% των αερίων ρύπων που προνομιακά πέτυχε στα πλαίσια του Πρωτοκόλου του Κιότο. Προσπαθούν μάλιστα να μας εθίσουν από τώρα στην ιδέα οτι θα καταβάλουμε τεράστια πρόστιμα ως χώρα, ωσάν να πρόκειται περί νομοτέλειας και ωσάν να μην υπάρχουν ευθύνες των ασκούντων ή των ασκησάντων την εξουσία. Ποιός θα απολογηθεί γι αυτά? Θέτουμε ευθέως το ερώτημα: Μήπως ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών πρέπει να ενεργοποιείται και σε αυτές τις περιπτώσεις κι όχι μόνο όταν υπάρχει ένδειξη ή υπόνοια οικονομικού σκανδάλου?

Με όλα αυτά τα δεδομένα και με τη γνώση που έχουμε για τον ευεργετικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων στη μείωση των ρύπων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, η προσπάθεια για την αναθεώρηση των άρθρων 24, 100 και 117 του Συντάγματος συνιστά κατά τη γνώμη μας έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και σε βάρος των επόμενων γενιών.
Μόνη ελπίδα για την αποτροπή του είναι η συντονισμένη δράση των ενεργών κοινωνικών δυνάμεων για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών, που θα διεκδικήσουν ενωμένοι και αποφασισμένοι μιά άλλη αντιμετώπιση για το περιβάλλον.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους φορείς να συζητήσουν το θέμα και να αντιδράσουν. Η υπόθεση μας αφορά όλους.
Ζητάμε από τους Βουλευτές της περιοχής μας να πάρουν δημόσια θέση για τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση των άρθρων 24,100 και 117 στην Ολομέλεια της Βουλής. Τους καλούμε να καταψηφίσουν την αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων.

Σχόλια