13ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων Παιδικής HELMEPA:Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας

2
9
Ναυτιλία και περιβάλλον

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, συνεδρίασε στην Αθήνα το 13ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA με τη συμμετοχή 11 Αρχηγών των πιο δραστήριων Ομάδων και του απερχόμενου Προεδρείου από Βόλο, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης, Ικαρία, Λέρο, Λιτόχωρο, Μυτιλήνη, Νέα Κίο, Νέδα Ροδόπης, Νέο Μαρμαρά, Σαντορίνη, Στενωσιά Πυλίας και Χαϊδάρι Αττικής. Τα παιδιά αυτά, 6-12 ετών, εκπροσώπησαν 4.025 μέλη της Παιδικής HELMEPA από όλη την Ελλάδα.Αφού αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, οι μικροί σύνεδροι αποτύπωσαν τις περιβαλλοντικές τους ανησυχίες και σε ζωγραφικά έργα που συλλογικά σχεδίασαν με θέμα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τέλος, εξέλεξαν το νέο Προεδρείο τους ως εξής: Πρόεδρος Σωτήρης Κοπατσάρης (Σαντορίνη, 12 ετών), Αντιπρόεδρος Μαρίνα Τσιμιτάκη (Χαϊδάρι, 12 ετών), Γραμματέας Μαρία Κυριακίδη (Νέα Κίος, 12 ετών).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίτιμος Πρόεδρος της HELMEPA Καπετάν Βασίλης Κ. Κωνσταντακόπουλος και ο Διευθυντής του Germanischer Lloyd στην Αθήνα Αθανάσιος Ρεϊζόπουλος, γονείς και εκπαιδευτικοί, ενημερώθηκαν από στελέχη της Ένωσης για την εξέλιξη του Προγράμματος και τη διεθνή συνεργασία των παιδιών μέσω της INTERMEPA και πρότειναν ιδέες για τη βελτίωση του.

Ναυτιλία και περιβάλλον

Επιθυμία των παιδιών είναι να μεταφερθεί μέσω του Τύπου και των ΜΜΕ το ακόλουθο μήνυμα/ψήφισμα στην ευρύτερη κοινωνία:

«Εμείς, τα Μέλη του 13ου Συμβουλίου Αντιπροσώπων, θέλουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:

• Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας ! (Μαρίνα Τσιμιτάκη, 12 ετών – Χαϊδάρι)
• Μια παροιμία μας λέει: κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό , ενώ εμείς θα κάνουμε το καλό χωρίς να ρίχνουμε τίποτα στο γιαλό. (Αλέξανδρος Καρανικόλας 12 ετών, Λέρος)
• Η ζωή ήρθε από το νερό και τα απορρίμματα από εμάς. Ας αποκτήσουμε όλοι μας οικολογική συνείδηση και ας την κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας! (Σωτήρης Κοπατσάρης , 12 ετών – Σαντορίνη)
• Η Γη δεν ανήκει σε μας. Εμείς ανήκουμε στη Γη. Έχοντας αυτό σα σύνθημά μας, πρέπει να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και αυτό θα γίνει μόνο όταν η περιβαλλοντική αγωγή ενταχθεί στο σχολείο. (Μαρία Κυριακίδη ,12 ετών – Νέα Κίος)
• Τα πετρέλαια κάνε πέρα σώζοντας τα πουλιά τ’ αέρα, τα καυσαέρια είναι πολλά και ο άνθρωπος δεν πάει μπροστά. Κάνε κόσμο και κοσμάκη να ευαισθητοποιηθεί λιγάκι. (Μαρία Λεωνίδου, 12 ετών – Νέος Μαρμαράς)
• Εσύ κι εγώ, όλοι μαζί, μπορούμε να σώσουμε τη γη! (Νεσρίν Μουσταφά, 12 ετών – Νέδα Ροδόπης)
• Η φύση κουράστηκε να μας φροντίζει, μετά από όσες καταστροφές έχουμε κάνει. Γι’ αυτό ήρθε ο καιρός να αφήσουμε τις επιπολαιότητες και να κοιτάξουμε πως θα φροντίσουμε εμείς τη φύση και όχι πια αυτή εμάς! (Σωκράτης Κουλουμπής 12 ετών – Ικαρία)
• Να μην πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα γιατί τη ρυπαίνουμε. (Φανή Γεωργοπούλου, 10 ετών – Βόλος)
• Η καθαριότητα της θάλασσας είναι και δική μου υπόθεση! (Αστέρης Ρέππας, 8 ετών– Λιτόχωρο)
• Θάλασσα καθαρή, ομορφιά πάνω στη γη! (Αλεξάνδρα Ζουπάνου, 6 ετών – Ζάκυνθος)
• Ως της άκρη της γης η θάλασσα είναι μια γιορτή. Χαρείτε τη με φροντίδα και αγάπη. (Ιωάννα Αγγουράκη 6 ετών– Ηράκλειο Κρήτης)
• Πρέπει να φροντίζουμε τη θάλασσα και να την αγαπάμε για να είναι πιο όμορφη η μέρα από ποτέ ξανά. (Γιώργος Μιχαήλ Παυλής, 6 ετών– Μυτιλήνη)
• Πρέπει να μαζεύουμε τα σκουπιδάκια για να μην ψοφήσουν τα ψαράκια! (Κωνσταντίνα Καγιανά, 6 ετών – Στενωσιά Πυλίας, Μεσσηνία)

Εμείς τι να πούμε. Εύγε στα παιδιά, εύγε και στη Helmepa.

2 Σχόλια

  1. mprabo sta paidia mas elpizw emeis oi megaloi na paroyme ena mathima apo ayta ta paidia gia na ginei ayto prepei na ginoyme paidia arage tha mporesoyme i tha kleisoyme ta matia mas kai ta aytia mas
    logo xrhmatwv,

Comments are closed.