Τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών βραβείων ΕΜΑS 2006.

0
3
Γενικού ενδιαφέροντος

Από το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ έγινε η ακόλουθη ανακοίνωση: Στις 13 και 14 Νοεμβρίου έγινε η 14η συνάντηση της Επιτροπής EMAS, η οποία κατέληξε στην απονομή των Ευρωπαϊκών βραβείων ΕΜΑS 2006 σε τελετή που έγινε στο Ξενοδοχείο LEDRA MARRIOTT, παρουσία του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος και παρέλαβε το Ευρωπαϊκό βραβείο με το οποίο τιμήθηκε η χώρα μας ως το Κράτος Μέλος με την μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη εγγραφών του ΕΜΑS μεταξύ των παλαιών Κρατών-Μελών της Ε.Ε.
Το EMAS είναι ένα Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (Eco Management and Audit Scheme) στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά βιομηχανικές επιχειρήσεις, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί που αναλαμβάνουν τη δέσμευση να αξιολογούν και να βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις

Ο κ. Στ.Καλογιάννης επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο EMAS και προέτρεψε όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να επιδιώξουν την ένταξή τους σε αυτό, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την ευαισθητοποίησή τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως σημείωσε, χαρακτηριστικά, «Η συμμετοχή ενός οργανισμού στο ΕΜΑS μπορεί να επιφέρει προστιθέμενη αξία από απόψεως περιβαλλοντικής διαχείρισης ποιότητας, μείωση του κόστους, καθώς και βελτίωση της δημόσιας εικόνας του, με την επίδειξη αυξημένης ευαισθησίας στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος».

Η ενεργή υποστήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ στο EMAS είχε ως αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη ανοδική πορεία που είχε το ΕΜΑS στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, όπου από τις μόλις 10 εγγραφές του 2004 έφτασε στις 49 εγγραφές τον Οκτώβριο του 2006, με συνεχείς ανοδικές τάσεις.

«Η ανάπτυξη βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής, μόνο όταν γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον» τόνισε ο Υφυπουργός και συνεχάρη όλες τις βραβευθείσες επιχειρήσεις που έχοντας ενσωματώσει περιβαλλοντικά κριτήρια στις δραστηριότητές τους και εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά συστήματα διαχείρισης όπως το ΕΜΑS, συμβάλλουν πανευρωπαϊκά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην τελετή που συνδιοργανώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αυστρίας βραβεύτηκαν 3 ακόμα ελληνικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις με το Εθνικό βραβείο ΕΜΑS καθώς και 15 επιχειρήσεις και οργανισμοί από την Ισπανία, την Αυστρία, την Δανία, την Φινλανδία, την Γερμανία, την Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία και την Τσεχία. Τα Ευρωπαϊκά βραβεία απονεμήθηκαν μετά από απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που είχαν ορισθεί για έλεγχο των υποψηφιοτήτων των Κρατών Μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος της Αυστρίας

Τα βραβεία απένειμε ο κ. Herbert Aichinger, από πλευράς της Γεν. Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος προΐσταται στα θέματα Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας και είναι Πρόεδρος της Επιτροπής του άρθρου 14 του Κανονισμού του ΕΜΑΣ.
Τα Εθνικά βραβεία έλαβαν από Ελληνικής πλευράς:
α. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στην κατηγορία των μεγάλων οργανισμών,
β. Η εταιρεία «DRUCKFARΒEN» στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και
γ. Η εταιρεία Υιοί Χριστόφορου Καιρίδη, στην κατηγορία των μικρών.
Από Ευρωπαϊκής πλευράς βραβεία έλαβαν 15 ακόμη εταιρείες και οργανισμοί.

Τα Ευρωπαϊκά βραβεία για τα Κράτη Μέλη έλαβαν:
α. Η Ελλάδα ως το Κράτος Μέλος με τον μεγαλύτερο δείκτη αύξησης των εγγραφών του EMAS μεταξύ των παλαιών Κρατών Μελών της Ε.Ε. και
β .Η Ουγγαρία ως το Κράτος Μέλος με τον μεγαλύτερο δείκτη αύξησης των εγγραφών του EMAS μεταξύ των νέων Κρατών- Μελών της Ε.Ε .

Τα Ευρωπαϊκά βραβεία για τις επιχειρήσεις και οργανισμούς έλαβαν:
α Η Δημοτικη Αγορά Las Ventas στην Ισπανία (Asociacion de comerciantes minoristas del Mercado de Canillas –Las Ventas Municipal Market) στην κατηγορία των μικρών οργανισμών,
β Ο οργανισμός Mainau plc στην Γερμανία, στην κατηγορία των μικρομεσαίων,
γ και η Επαρχία της Μπολώνια στην Ιταλία, (Provincia di Bologna ) στην κατηγορία των μεγάλων οργανισμών.

Επ’ευκαιρία της απονομής των Ευρωπαϊκών βραβείων βραβεύτηκε επίσης και ο οργανισμός Εndesa Italia SPA στην Ιταλία που με την εγγραφή του στο Μητρώο του ΕΜΑS αύξησε στις 5000 τις εγγραφές του Ευρωπαϊκού Μητρώου ΕΜΑS.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επ’ευκαιρία αυτών των διοργανώσεων εξέδωσε ένα συνοπτικό ενημερωτικό οδηγό για το ΕΜΑS, με μήνυμα του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά προκειμένου να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις να ενταχθούν στο ΕΜΑS.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν αναλυτικότερες πληροφορίες για το ΕΜΑS από τον διαδικτυακό τόπο της Επιτροπής EMAS, ο οποίος έχει πρόσφατα ανανεωθεί και επικαιροποιηθεί στη διεύθυνση: http://www.minenv.gr/emas/, καθώς επίσης και από τον διαδικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://ec.europa.eu/environment /emas/index_en.htm

Σχόλια