Κεντρικό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2006 είναι η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

0
3
Γενικού ενδιαφέροντος

Με την πέμπτη ετήσια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που διοργανώνεται από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, επιδιώκεται να παρακινηθούν οι πολίτες να επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους τρόπους που μειώνουν τη συμμετοχή τους στην αλλαγή του κλίματος. Περισσότεροι από 165 εκατομμύρια πολίτες σε πάνω από 1050 πόλεις και κωμοπόλεις όλης της Ευρώπης και άλλων ηπείρων θα λάβουν μέρος, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, σε πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην αειφόρο αστική κινητικότητα. Με δεδομένο ότι τα αυτοκίνητα ευθύνονται για περισσότερο από το 10% των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου στην ΕΕ, τα οποία προκαλούν την κλιματική αλλαγή, και ατμοσφαιρικών ρύπων που μπορούν να βλάψουν την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας προτρέπει τους πολίτες να χρησιμοποιούν εντατικότερα λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις, όπως, μεταξύ άλλων, το περπάτημα, το ποδήλατο, τα δημόσια μεταφορικά μέσα και η συλλογική χρήση του αυτοκινήτου (car-sharing). Με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας προωθείται η σταθερή στροφή προς την αειφόρο κινητικότητα, καθώς οι συμμετέχουσες πόλεις και κωμοπόλεις οφείλουν να εφαρμόσουν μόνιμα μέτρα, λόγου χάριν νέους ποδηλατόδρομους ή νέα δρομολόγια δημοσίων συγκοινωνιών.

Ο Επίτροπος Σταύρος Δήμας, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Με μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε όλοι να μειώσουμε τις εκπομπές που προκαλούν επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος και ατμοσφαιρική ρύπανση. Σημαντικό μέσο για να το επιτύχουμε είναι ο περιορισμός των διαδρομών με αυτοκίνητο στις πραγματικά απαραίτητες. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ωθεί ακόμη περισσότερο τις τοπικές αρχές να εξασφαλίσουν στους πολίτες ασφαλείς, εξυπηρετικούς και οικονομικά προσιτούς τρόπους μετακίνησης, ώστε οι τελευταίοι να κυκλοφορούν στις πόλεις χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.»

Έχοντας ως κεντρικό θέμα την κλιματική αλλαγή, η εφετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας υποστηρίζει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε κλίμακα ΕΕ που ξεκίνησε τον Μάιο με το σύνθημα «H ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ» . Το σύνθημα της εκστρατείας προσαρμόστηκε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας σε «Περπάτησε. Κάνε ποδήλατο. Πάρε το λεωφορείο. Μοιράσου το αυτοκίνητό σου. ΑΛΛΑΞΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.»

Η Εβδομάδα θα κορυφωθεί με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», την οποία συνιστάται στις τοπικές αρχές να διοργανώσουν στις 22 Σεπτεμβρίου, κανονική εργάσιμη ημέρα.

Δήμοι και κοινότητες στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες της ΕΖΕΣ, καθώς και στη Βουλγαρία, τη Κροατία, στην ΠΓΔΜ, ,τη Σερβία και τη Ρουμανία έχουν προγραμματίσει «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» ή/και άλλες πρωτοβουλίες για την προώθησε μορφών κινητικότητας με χαμηλή ή μηδενική ρύπανση. Συμμετέχουν επίσης ορισμένες τοπικές αρχές στη Βραζιλία, στον Καναδά, στον Ισημερινό και στην Ιαπωνία. Μέχρι σήμερα, έχουν δηλώσει συμμετοχή 1056 πόλεις και κωμοπόλεις, αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται.

Στα σχεδιαζόμενα μόνιμα μέτρα αειφόρου κινητικότητας συγκαταλέγονται η δημιουργία νέων γραμμών λεωφορείων και τραμ, εγκαταστάσεων στάθμευσης για μετεπιβίβαση (park and ride), λεωφορειολωρίδων, ποδηλατόδρομων και χώρων στάθμευσης ποδηλάτων, μια εκστρατεία για την οδική ασφάλεια (Cabildo de Tenerife, Ισπανία), η επέκταση πεζοδρομημένης περιοχής (Νάντη, Γαλλία) και ένα σύστημα ομαδικής χρήσης αυτοκινήτου (car-pooling) μέσω του Διαδικτύου (Kristianstad, Σουηδία).

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στη διεύθυνση http://www.mobilityweek-europe.org

Σχόλια