Διεθνής συνάντηση στον Πειραιά για την πετρελαιοκηλίδα στο Λίβανο.

0
3
Ναυτιλία και περιβάλλον

Συνάντηση, υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, είχαν σήμερα Πέμπτη 17/8 στον Πειραιά αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της ΕΕ καθώς και εκπρόσωποι κυβερνήσεων της Μεσογείου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της κυριολεκτικά τεράστιας πετρελαιοκηλίδας στις ακτές του Λιβάνου και της Συρίας.
Στόχος της συνάντησης ήταν ο καθορισμός κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής από τη διαρροή 15.000 τόνων πετρελαίου στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Τζιγιέ, νοτίως της Βηρυτού, έπειτα από το βομβαρδισμό του στις 14 Ιουλίου. Η πετρελαιοκηλίδα εκτείνεται σε μήκος 140 χιλιομέτρων κατά μήκος των λιβανικών και συριακών ακτών και ειδικοί αναφέρουν ότι η καταστροφή θα μπορούσε να αποδειχθεί συγκρίσιμη με τις επιπτώσεις από το ατύχημα με το πετρελαιοφόρο Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.

Τη συνάντηση συγκάλεσαν το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ) και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από το Λίβανο, τη Συρία, την Κύπρο, την Τουρκία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας και ο γενικός διευθυντής του IMO Ευθύμιος Μητρόπουλος. Οι ενέργειες συντονίζονται από το Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Περιφερειακής Θαλάσσιας Ρύπανσης για τη Μεσόγειο Θάλασσα (REMPEC).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα των ειδήσεων του REMPEC : www.rempec.org/news.asp

Σχόλια